Miscarile de optimizare a portofoliului de catre Immoeast sau vanzarea proiectului Zenith din Ploiesti reprezinta scurta lista a tranzactiilor din 2009.

Seceta continua in tranzactii imobiliare. Nimeni nu stie cand isi va reveni piataAvocatii chestionati cu privire la activitatea de investitii din real estate apreciaza ca agrearea unor valori noi pentru proprietatile imobiliare si reluarea apetitului bancilor pentru finantari ar putea debloca piata. Dar nimeni nu stie cand se va intampla acest lucru.

Volumul tranzactiilor imobiliare va fi anul acesta sub nivelul din 2008, tinand cont de ritmul de tranzactionare din primele luni ale anului, in care putinele afaceri au fost semnate tot de fondul austriac de investitii Immoeast, care a platit aproape 20 de milioane de euro pentru a deveni actionar unic in zece proiecte dezvoltate de Eyemaxx si European Future Group.

O alta tranzactie inceputa de anul trecut si semnata in acest an a fost preluarea de catre Dinu Patriciu a fondului Fabian pentru aproximativ 50 de milioane de euro.

Alte tranzactii semnificative au fost vanzarea proiectului de mall Zenith din Ploiesti sau a unui teren de 6,2 hectare de pe platforma Nicolina din Iasi, preluat de un investitor slovac pentru 25,7 milioane de euro.

„Nivelul tranzactiilor a fost redus din doua motive principale: o imobilitate a pietei dictata de confuzia ca nu stii pe ce pret stai - sunt cumparatori care nu stiu cat sa ofere si se tem sa nu plateasca un pret mai mare decat valoarea proprietatii intr-un moment viitor si sunt si proprietari care nu mai stiu cat sa ceara.

In plus, exista si aceasta lipsa de finantare, in conditiile in care bancile nu mai au apetit pentru piata de real estate", spune Dan Borbely, partener al firmei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, care a asistat investitorii slovaci la preluarea terenului Nicolina.

Declinul pietei tranzactiilor imobiliare a inceput inca din a doua jumatate a anului trecut, astfel ca de aproape un an pe piata locala nu a mai fost incheiata nicio tranzactie de peste 100 de milioane de euro. Ultimele afaceri care au depasit acest prag au fost vanzarile proiectelor Upground (340 mil. euro) si Iris Shopping Center (140 mil. euro) - anuntate in luna mai a anului trecut.

„Tranzactiile inceputului de an sunt de fapt renegocieri si recalibrari ale tranzactiilor incheiate in anii trecuti - in care partile isi reconsidera expunerile si se asigura ca drepturile lor sunt protejate intr-un mod eficient. Cele care au devenit publice sunt de fapt closing-uri fortate ale unor tranzactii care au ramas in suspensie de-a lungul timpului si in care un sfarsit era necesar.

Intr-o piata care inca isi cauta referintele financiare, nici nu avea cum sa fie altfel", spune Francisc Peli, partener al casei de avocatura PeliFilip, care lucreaza pentru dezvoltatori precum GTC sau AIG/Lincoln.

Preturile la imobiliare erau inflamate, considera acum majoritatea consultantilor de pe piata. Randamente anuale de 6-7%, in euro, la cat se vindeau cladirile de birouri din Bucuresti, pot fi obtinute astazi din plasamente bancare.

„Sunt destui investitori care ne spun ca sunt pregatiti sa investeasca in toate domeniile - agricol, rezidential, spatii comerciale - dar acestia vor ca pretul sa fie cel real. Unii chiar saluta existenta «crizei» pentru ca o vad ca un mod necesar de a aduce lucrurile si mentalitatile oamenilor in «normalitate», regasindu-se bunul-simt in afaceri", spune Laura Tiuca, managing counsel in cadrul casei de avocatura Salans.

In conditiile in care dezvoltatorii nu pot sa-si vanda proprietatile finalizate decat la discounturi substantiale, jucatorii puternici vor fi nevoiti sa pastreze pentru o perioada mai lunga cladirile in administrare si sa opreasca cel putin temporar circuitul dezvolta-vinde-dezvolta. Cu toate acestea, nu toate proiectele de dezvoltare sunt oprite.

„Am sesizat un anumit interes pentru dezvoltarea sau continuarea unor proiecte demarate in cursul anului 2008. Mai mult, majoritatea clientilor nostri si-au exprimat intentia de a finaliza proiectele imobiliare pentru care au achizitionat loturi de teren in perioada 2007-2008, in ciuda conditiilor financiare dificile in perioada de fata", spune Ciprian Glodeanu, senior associate al firmei de avocatura Wolf Theiss.

Lunile de vara aduc, de regula, o activitate mai scazuta pe segmentul de investitii, astfel ca noul termen de care se leaga sperantele unor consultanti este toamna acestui an.

Sursa

21 May 2009