În Capitala României de azi este posibil să îţi găseşti şi să îţi cumperi o casă în mai puţin de două luni de zile. Chiar dacă ai un salariu mic şi mai mulţi coplătitori. A demonstrat-o campania "Goana după casă", realizată de Imopedia.ro, portalul imobiliar numărul 1 în România.

Pe 5 octombrie, 10 concurenţi s-au aliniat la linia de start şi au intrat în"Goana după casă". Primul reality-show imobiliar online de la noi.

12 zile mai târziu, Vlad, unul dintre concurenţi, anunţa că a găsit exact ceea ce căuta şi a bătut palma cu proprietarul. A mai durat 9 zile ca să semneze contractul. Pentru el, Goana după casă s-a încheiat oficial pe 26 octombrie.

E adevărat, a fost un norocos. La fel de adevărat este că a fost un tip hotărât, care a monitorizat atent piaţa imobiliară în ultimii doi ani şi care a ştiut ce a vrut de la bun început. A căutat până când a găsit un apartament care să corespundă exigenţelor sale. Nu s-a lăsat dus cu vorba de agenţii imobiliari şi nu a bătut palma până când nu a intrat în apartamentul care să îi spună „Bine ai venit acasă!".

Vlad a avut răbdare. A strâns din dinţi, s-a calmat şi a mers mai departe atunci când a dat peste agenţi care nu aveau habar despre apartamentele pe care le aveau în portofoliu sau care ofereau intenţionat date incorecte sau incomplete. Căci acestea au fost marile probleme cu care s-a confruntat în încercarea de a deveni proprietar cu acte în regulă.

În cele din urmă, exact când era pe punctul de a-şi pierde optimismul, norocul i-a zâmbit. „Am reusit, ce pot zice...să-l felicit pe TATA... agentul numărul unu în viaţa mea... agent din toate punctele de vedere;) nu am cum sa povestesc aici... Azi am bătut palma pentru un apartament 3 camere în Pantelimon, decomandat... este ceea ce am căutat până acum... despre ce vorbeam pe la începuturi... acel CLICK atunci când intri în casă. L-am simţit, a fost acolo şi îl simt şi acum. SUNT FERICIT!!!!! FOARTEEEEE FEERRRIIICCIIIITTTTT...", scria Vlad pe 17 octombrie.

Trei săptămâni mai târziu, Goana după casă a avut happy-end şi pentru Ana şi Răzvan. Tineri căsătoriţi, care au schimbat patru adrese în cei doi ani petrecuţi în Capitală. Ultima dată s-au mutat la sfârşit de octombrie, într-o garsonieră din Vatra Luminoasă. Şi-au jurat că data viitoare când vor trece prin aşa ceva se vor muta în apartamentul lor. Pe care l-au găsit în mai puţin de o săptămână. Pe 5 noiembrie, Ana şi Răzvan anunţau cu emoţie:

"AM BĂTUT PALMA pentru apartamentul de 2 camere din Vitan Residence! A fost dragoste la prima vedere - primul apartament pe care l-am văzut şi la care ne-a rămas gândul în tot acest timp. Ieri am semnat convenţia pentru rezervarea construcţiei şi urmează ca pe 3 decembrie să semnăm contractul de vânzare-cumpărare."

Până aici însă drumul a fost anevoios. Amândoi au salarii mici şi a durat destul până când au găsit o bancă ale cărei condiţii de creditare îi avantajau. Adică accepta veniturile lor modeste, dar mai mulţi coplătitori, părinţii lor, şi le garanta suma necesară cumpărării unui apartament cu două camere.

 

Nici găsirea acestuia nu a fost lucru uşor. Ana şi Răzvan, proaspăt întorşi din luna de miere în momentul în care au intrat în Goana după casă, au întâmpinat destule probleme: agenţi neserioşi, care în week-end nici nu se oboseau să răspundă la telefon,  proprietari care ascundeau anul de construcţie al blocurilor, apartamente prost compartimentate sau prea scumpe.

Iar atunci când în sfârşit dădeau de anunţuri care păreau în regulă şi puneau mâna pe telefon... surpriză. Locuinţele cu pricina erau deja vândute!

Ce-i drept, nu au fost foarte dezamăgiţi. Căci le rămăsese la suflet primul apartament pe care îl văzuseră, în Vitan Residence. Însă preţul depăşea bugetul lor. Au stat, s-au gândit, au întors problema pe toate părţile şi au decis că e timpul pentru o nouă rundă de discuţii cu dezvoltatorul. Vorba ceea: încercarea moarte n-are... Şi bine au făcut, căci, pe 4 noiembrie au bătut palma. Pe 3 decembrie, Goana după casă se va încheia oficial şi pentru Ana şi Răzvan.

Au mai rămas însă opt concurenţi care aleargă încă în speranţa că îşi vor vedea visul cu ochii şi îşi vor petrece sărbătorile de iarnă în casa lor. Este o cursă contracronometru. Nu contabilizează nimeni numărul apartamentelor văzute sau kilometrii parcurşi în numeroasele drumuri la bancă. Până la linia de sosire a mai rămas o lună şi jumătate. Goana după casă continuă.

 

 

6 November 2009