Se modernizeaza cadastrul  
AVEREA - 08.07.2005
Presedintele Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), Cristian Ilie, a anuntat, ieri, ca Agentia are mari probleme din cauza evacuarii din sediile Judecatoriilor.  

El a subliniat, la conferinta "Consolidarea sistemului de cadastru si publicitate imobiliara din Romania", ca Agentia va derula un program cu IBM, pentru dotarea IT corespunzatoare. Pana in 2007, va trebui finalizata conversia in format electronic a 5 milioane de titluri de proprietate. Totodata, Agentia primeste consultanta de la experti austrieci si italieni pentru modernizarea institutiei, prin intermediul unui program PHARE de infratire institutionala. Seful De-legatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheelle, a afirmat ca experienta statelor din UE a demonstrat ca un sistem unificat de cadastru si publicitate imobiliara va dezvolta o piata imobiliara libera si un sistem eficient de impozitare.

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara s-a infiintat in urma OUG nr. 41/2004 si HG nr. 1210/09.08.2004, prin reorganizarea Oficiului National de Cadastru, Geodezie si Cartografie si preluarea activitatii de publicitate imobiliara de la Ministerul Justitiei.

Noua structura guvernamentala, cu personalitate juridica, se afla in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor. Prin aparitia Agentiei, ca autoritate unica in domeniu, s-a creat un sistem unic de inregistrare a proprietatilor imobiliare la nivel national. Lipsa unui sistem unificat a intarziat nepermis de mult consolidarea proprietatilor si a impiedicat investitiile straine. Presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, Dumitru Viorel Manescu, a subliniat ca se impune modificarea HG nr. 1210/09.08.2004 pentru ca personalul ANCPI sa fie suplimentat. "In acest moment sunt 187 de birouri de carte funciara, arondate judecatoriilor si 3.000 de angajati. Ar mai trebui 2.000 de agenti, pentru ca institutia sa-si poata face treaba", a evidentiat Manescu.

Directorul de comunicare al ANCPI, Robert Tatu, a apreciat ca toti cetatenii ar trebui sa-si inregistreze proprietatile la cadastru. El a specificat ca Agentia va demara, la toamna, o campanie de informare pentru a explica avantajele intabularii.

Cat platim pentru intabulare

Agentul imobiliar Sandu Stanculescu ne-a declarat ca o intabulare la expertul cadastral costa circa 1,8-2 milioane de lei pentru o garsoniera. Pentru un apartament cu doua camere este cam 2,3-2,5 milioane, iar pentru unul cu trei camere, 2,8-3 milioane. In tarif sunt incluse taxele si onorariul pentru expertul cadastral. Totodata, inscrierea in cartea funciara variaza intre 250.000-500.000 de lei, a precizat Stanculescu. Operatiunile dureaza 3-4 saptamani.
FICA Mircea

8 iulie 2005