Băncile execută silit cu 30% mai multe apartamente decât anul trecut, pentru că multe persoane nu-şi mai pot plăti ratele la creditul ipotecar.

Se inmultesc datornicii la banciTot mai des, la sediile băncilor, ale executorilor judecătoreşti sau la mica publicitate apar anunţuri de tipul „banca X vinde prin licitaţie publică în data de... imobilul compus din... şi amplasat în zona...".

Numărul executărilor silite cerute de bănci după ce oamenii nu şi-au mai putut plăti ratele pentru creditele ipotecare a crescut cu până la 30% de la începutul anului faţă de perioada precedentă, relatează revista „Capital" din această săptămână.

Locuinţele scoase astfel la vânzare ajung să fie cumpărate la un preţcu circa 35%-50% mai mic decât cel din piaţă. Însă, din cauză că sunt locuite, „sunt destul de puţini cei care se încumetă să cumpere astfel de imobile", afirmă Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România.

În această situaţie, multe bănci încearcă să cadă la înţelegere cu clientul datornic, făcându-i concesii cum ar fi prelungirea perioadei de rambursare sau acordarea unei perioade de graţie.

Recuperatorii, la mare căutare

Urmările crizei le dau de lucru recuperatorilor de creanţe. În ultimele luni, aceştia au avut de rezolvat cu 30%-35% mai multe cazuri faţă de luna octombrie 2008. Între timp, valoarea creanţelor pe care le au de recuperat firmele specializate s-a dublat, deoarece nici populaţia, nici firmele nu-şi mai plătesc la timp facturile.

Listele care ajung la recuperatorii de creanţe sunt îngroşate în mare parte de persoanele cu datorii la bănci şi cei care nu reuşesc să-şi plătească abonamentele pentru telefoanele fixe şi mobile.

Până chiar şi o parte dintre cei care au bani de multe ori nu vor să-şi plătească obligaţiile restante, considerând că este mai important ca în această perioadă să-şi reorienteze banii către alte priorităţi.

În prezent, băncile vând societăţilor specializate un portofoliu de credite restante la doar 10% din valoarea sa. Anul trecut, acelaşi portofoliu de creanţe se vindea la 30% din valoare.

Sursa

28 January 2009