La aproximativ 45 de minute de Shanghai se află ruinele părăsite ale ceea ce ar fi trebuit să fie cel mai mare parc de distracţii din lume. Acesta este doar un exemplu dintr-atâtea prin care China demonstrează faptul că piaţa imobiliară a fost clădită pe proiecte fantomă în care s-au băgat miliarde de dolari pur şi simplu degeaba: resurse risipite, munca inutilă, bani pierduţi, mulţi din aceştia fiind pe credite. Spargerea bulei imobiliare din China este mai aproape decât credem. Semnale sunt.

22643-china-real-estate-11090701_9a7758b326.jpgUn studiu realizat de China Index Academy, o agenţie imobiliară independentă, arată că preţurile medii din zona Shanghai-ului au scăzut cu 40% faţă de vârful din 2009, scriu cei de la The Telegraph.

Mai mult, pentru a avea o imagine şi mai clară asuipra tabloului imobiliar din China, cifrele arată că în Beijing, de exemplu, s-au închis într-un an mai mult de o mie de agenţii imobiliare din cauza faptului că vânzările au scăzut dramatic.

"Dezvoltatorii care odinioară vindeau proiecte în câteva ore, acum sunt disperaţi", scriu britanicii, care observă că o companie care dezvoltă un ansamblu în Wenzhou a anunţat că oferă un BMW la un apartament vândut.

Cu toate astea, sunt analişti care încă mai speră că ceea ce se întâmplă acum în China nu este începutul prăbuşirii pieţei imobiliare, ci doar un fenomen. Asta pentru că, spun ei, milioane de chinezi care trăiesc în mediul rural migrează către oraşe, fapt ce va încuraja construcţia de noi şi noi proiecte rezidenţiale.

Pe de altă parte, americanii de la Forbes, scriu că în momentul de faţă, chinezii dispun de un stoc de 186 de milioane de locuinţe, 49% dintre ele fiind construite după 1995.

Teza potrivit căreia mulţi chinezi vor migra de la sate la oraşe nu pare să se susţină. Un exemplu este cel al oraţului Chongqing, care are 33 de milioane de locuitori. Aici, populaţia a crescut cu doar 1% în perioada 1997-2008, în timp ce "aria urbanistică" a crescut anual cu 12%. De asemenea, în Beijing populaţia a crescut cu 1% în aceeaşi perioadă, iar suprafaţa urbană a oraşului a înregistrat o creştere de 9%.

Oraşul fantomă în care preţul caselor a scăzut cu 70% în câteva luni

Preţurile apartamentelor din marile oraşe au fost mult supraevaluate, în ciuda măsurilor restrictive impuse de guvernul de la Beijing.

De exemplu, proiectul imobiliar Jinxin Han Lin Yuan are locuinţe al căror preţ ajungea la 10.000 de yuani, în timp ce acum acesta este de 3750 de yuani.

Ordos, este cel mai cunoscut oraş fantomă. Aici a fost construit un campus, proiectat ca să găzduiască 2,3 de milioane de studenţi, dar acum nu locuiesc decât maximum 30.000.

Publicaţa LA Times a găsit aici puţin cinci proiecte de infrastructură - pe care le califică drept "ridicole" -, finanţate de guvernul chinez, doar "de dragul dinamizării şi dezvoltării sectorului".

CLĂDIRI FĂCUTE ÎN GRABĂ: Un bloc este demolat la doar câteva luni de la finalizare

Nu a trecut niciun an de când clădirea din imagine a fost construită în provincia chineză Zhejiang, că deja este demolată. Dezvoltatorii imobilului de 18 etaje se lăudau cu apartamente de lux cu vedere spre ocean, pe care le vindeau la aproape 600 de euro pe mp încă din 2009, înainte de a fi finalizate. Problema este că proiectul iniţial viza construirea unei clădiri cu 11 etaje şi nu de 18. În plus, construcţia a fost ridicată pe un teren incapabil să susţină atâta greutate.

Zhan, proprietarul unui apartament de la etajul 16, a plecat din locuinţa în care se mutase cu doar 17 ore în urmă. "Am cumpărat apartamentul datorită vederii frumoase. Păcat că nu se poate locui acolo. Se tot auzeau zgomote puternice, asemeni unor explozii. A fost înfricoşător. Apoi ni s-a spus că un pilon al fundaţiei s-a crăpat", a povestit Zhan pentru China Daily.

Experţii au explicat că solul pe care a fost ridicată clădirea de locuinţe s-a scufundat pentru că nu putea susţine o greutate atât de mare, fiind vorba despre un teren asanat, de pe care a fost îndepărtată apa pentru a deveni construibil.

Clădirea a fost finalizată în ianuarie 2011, dar la scurt timp a început să se scufunde tot mai mult.

Conform calculelor LA Times, sunt cel puţin 1.700 de miliarde de dolari din bugetul guvernului chinez înghiţiţi de proiecte de acest gen.

Cei de la Business Insider au publicat în vara acestui an un articol în care arătau proiectele imobliare fantomă, mii de locuinţe în care nu stă nimeni.

Roubini: "Aeroporturi pustii şi autostrăzi către nicăieri"

Analistul economic Nouriel Roubini spunea de curând: Chinezii au construit enorm. Numai că acum au blocuri goale, aeroporturi pustii şi autostrăzi către nicăieri. Toate aceste proiecte duc la investiţii neperformante.

Conform unei anchete realizată în peste 30 de oraşe mari din China, proprietăţile imobiliare din 11 oraşe au preţuri ce depăşesc de la 30% la 50% un indice de referinţă care ţine cont de 11 factori, printre care infrastructura şi puterea de cumpărare.

Diferenţa ajunge chiar la 70% în unele oraşe. Conform cifrelor oficiale, preţurile apartamentelor erau în luna octombrie mai mari cu 0,2% faţă de luna anterioară şi cu 8,6% faţă de perioada similară a anului trecut.

Guvernul de la Beijing a început să impună măsuri împotriva creşterii preţului la apartamente încă din luna aprilie, una dintre ele fiind interzicerea băncilor de a acorda credite pentru cei care vor să-şi cumpere un al treilea apartament.


Sursa

14 December 2011