Vin vremuri grele, spun într-un glas managerii societăţilor comerciale, care ne anunţă că în perioada februarie-aprilie 2009 vom înregistra scăderi în multe ramuri ale economiei.

Se anunţă vremuri grele pentru economieCel mai mult vor avea de suferit activităţile din industria prelucrătoare, construcţiile, comerţul cu amănuntul şi serviciile.

Când toată lumea spera ca economia să-şi revină, iar optimiştii se gândeau că mai rău de atât nu se poate, specialiştii ne spulberă toate speranţele.

Conform Institutului Naţional de Statistică, industria prelucrătoare se va confrunta în perioada următoare cu o scădere a volumului producţiei de 22%, dar şi cu micşorarea numărului de salariaţi cu până la 33%, precum şi cu majorarea preţurilor cu 16% în următoarele trei luni. Nici în construcţii situaţia nu va fi mai bună, căci este probabil ca 26% dintre angajaţi să rămână fără serviciu. În plus, managerii estimează o scădere a producţiei cu 21% şi o creştere a preţurilor de circa 14 procente.

În ciuda acestor predicţii şi a faptului că de luni bune ne aflăm în plină criză economică, în ianuarie 2009 au fost eliberate cu 2,4% mai multe autorizaţii de construire faţă de ianuarie 2008. Astfel, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică, în ianuarie 2009 au fost eliberate 2.469 de autorizaţii pentru construirea de clădiri rezidenţiale, dintre care 67,1% pentru zona rurală. Diferenţa faţă de ianuarie 2008 este de numai 58 de autorizaţii. 

Cele mai importante creşteri s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare: Sud-Est (+65 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (+58 autorizaţii), Nord-Est (+44 autorizaţii) şi Sud-Muntenia (+27 autorizaţii).

Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni: Bucureşti-Ilfov (-76 autorizaţii), Nord- Vest (-25 autorizaţii), Vest (-20 autorizaţii) şi Centru (-15 autorizaţii).

2 martie 2009