Revenirea pieţei imobiliare este un subiect intens discutat, în ultima perioadă. Sunt voci care susţin că trendul de creştere a început deja, precum şi voci care susţin contrariul. Cu toţii sunt însă de acord cu un lucru: în momentul în care piaţa va creşte, apartamentele din cartierele comuniste ale Bucureştiului vor fi primele care se vor scumpi.

31179-dscn5910.jpgÎn momentul în care vom vorbi din nou despre creştere imobiliară, primii care vor simţi efectele acesteia vor fi proprietarii apartamentelor din blocurile comuniste, din Bucureşti. Acela va fi momentul în care şi proprietarii de locuinţe similare din restul ţării se pot pregăti să vândă la un preţ mai bun decât se aşteptau până atunci.

„În general, Bucureştiul a fost vârful de lance al evoluţiei pieţei imobiliare. Doar dacă au existat nişte interese locale, s-a putut vorbi despre mobilizarea pieţei respective, altfel tendinţa naţională a fost dată de Capitală, pornind din cartierele comuniste. Mai întâi se scumpesc apartamentele cele mai căutate, cele care se tranzacţionează cel mai mult”, ne-a declarat Ruxandra Cleciu, general manager Neocasa.

Abia după acest moment, creşterea se va resimţi în zonele centrale, semicentrale şi ultracentrale, iar apoi în Ilfov. De altfel, această realitate se resimte şi acum. Chiar şi în contextul crizei imobiliare, raportul de preţ între aceste zone rămâne valabil.

„Preţurile în Bucureşti Centru s-au redus în acest trimestru cu 4,8%, continuând scăderile similare din perioada anterioară. Preţurile în judeţul Ilfov au continuat să scadă, înregistrând o reducere cu 8%, pe durata ultimelor patru trimestre. Pe de altă parte, preţurile în zonele periferice din Bucureşti au crescut”, arată Indicele proprietăţilor rezidenţiale EFG Eurobank.

Scumpirea de 4,4% din ultimul trimestru, disputată între specialişti

Raportul diviziei Eurobank semnalează chiar o creştere de 4,4% a preţului apartamentelor din blocurile comuniste, ceea ce duce la o scădere totală de 0,7% la nivelul întregii Capitale, pe perioada care a început din al doilea trimestru al anului trecut. Este posibil să fie vorba despre creşteri sezoniere, subliniază autorii studiului. Iar creşterile sezoniere sunt singurele care ar putea explica un avans aşa de mare, atât de brusc, arată unii dintre cei mai puternici agenţi imobiliari de pe piaţă.

„Vara, familiile care au copii se gândesc să se mute mai aproape de şcoală. Căutarea şi încheierea tranzacţiei şi-o doresc cu mult timp înainte de începerea anului şcolar. Există o efervescenţă mai mare în această perioadă. Dar lucrurile nu sunt schimbate, sunt asemănătoare cu sfârşitul anului trecut. Sigur că pot să apară schimbări pe piaţa de apartamente vechi, odată cu modificările din programul Prima Casă. Dar nu pot exista la ora aceasta schimbări foarte mari, pentru că puterea de cumpărarea a clientului nu s-a schimbat”, arată Adrian Șişchin, director regional RE/MAX.

Adrian Șişchin: „Sugestiile de scumpire puternică se rezumă la un element de PR”

O exprimare mai potrivită, arată specialiştii în domeniu, ar fi aceea că proprietarii încep să îşi listeze apartamentele în special la preţuri mai mari decât până acum. Însă acest lucru nu înseamnă că tranzacţia se şi încheie cu suma cerută iniţial.

„La noi poţi face o analiză doar pe preţurile cerute, nu pe preţurile de tranzacţie, pentru că părţile implicate nu colaborează. Proprietarii, agenţii şi notarii nu lucrează împreună. Şi atunci analizezi preţurile de strigare. Iar proprietarii, când aud că vecinul a vândut cu 69.000 euro, vor cere 72.000 euro, ca să aibă marjă de negociere. Dar tranzacţia efectivă, tot în vechiul palier de preţ se întâmplă”, arată Ruxandra Cleciu, general manager Neocasa.

„Realitatea este că sugestiile de scumpire considerabilă se rezumă doar la un element de PR şi comunicare. Ca să ai cu adevărat datele să anunţi schimbări de preţuri cu un procent, două sau cinci, cu siguranţă ar trebui să ai toate datele tranzacţiilor din piaţă. Marja de eroare pe care o ai este foarte mare, dacă întrebi doar câţiva oameni. Asemenea informaţii nu pot fi susţinute ca un element pe care să te poţi baza”, completează Adrian Șişchin, director regional RE/MAX.

Cu siguranţă însă, atât clienţii cât şi jucătorii din piaţa imobiliară vânează momentul în care va exista din nou un ritm susţinut al pieţei imobiliare. Acesta nu va mai avea însă nicio legătură că modul în care se desfăşurau tranzacţiile înainte de criză. Cu siguranţă nimeni nu mai aşteaptă creşteri spectaculoase, cu atât mai mult cu cât definiţia unei pieţe echilibrate, la nivel mondial, este momentul în care preţurile cresc cu 5% anual. De asemenea, timpul mediu petrecut de proprietăţi pe piaţă este de până la şase luni, ceea ce este de asemenea considerat un element de normalitate. Dar toate aceste lucruri se vor schimba treptat, poate chiar pe termen scurt sau mediu, arată studiile.

„În general, Bucureştiul se află încă pe o pantă descendentă în comparaţie cu 2012. Însă există semne pozitive că scăderea poate fi recuperată până la sfârşitul anului", precizează oficialii EFG Eurobank.

CITEȘTE ȘI: Blocurile comuniste ies din garanţie. Care sunt riscurile?


23 July 2013