De la debutul noilor proiecte rezidentiale, in 1993, si pana de curand, pentru a-si asigura un profit consistent, dezvoltatorii au mizat pe construirea ansamblurilor de vile de lux. Cresterea exorbitanta a preturilor de vanzare ale terenurilor din nordul si centrul Capitalei, precum si lipsa ofertelor cu o locatie foarte buna au determinat noile tendinte pe piata rezidentiala. O noutate in sectorul de real-estate este reprezentata, potrivit specialistilor Eurisko, de construirea ansamblurilor pe verticala, respectiv blocuri de apartamente cu accente inalte, pana la P+24E inclusiv. O alta noutate este migrarea zonei de interes din nordul Capitalei spre zonele de vest si est. In noile tendinte intra si dezvoltarea de minicartiere de apartamente destinate clasei medii, in diferite locatii consacrate ca zone de vile - Baneasa-Pipera, Corbeanca. "Investitorii s-au orientat cu dificultate de la construirea ansamblurilor de vile exclusiviste, de lux, la cele pentru clasa medie-superioara, apoi spre complexuri de apartamente mediu-plus si mediu, deoarece aceasta ar fi implicat diminuarea profiturilor obtinute. Solutia pentru care au optat dezvoltatorii a fost construirea de imobile cu regim mare de inaltime pe baza utilizarii valorilor maxime ale indicatorilor urbanistici (POT si CUT)", precizeaza specialistii Eurisko.

Apartamentele pentru clasa medie vor fi cele mai cautate optiuni locative

Specialistii Eurisko anticipeaza intensificarea activitatii de constructie pe segmentul apartamentelor destinate clasei medii, in locatii semicentrale -Tei, Colentina, Obor, Pantelimon, Titan, Vitan, Dristor, Tineretului, Berceni, Militari. Dezvoltarea de locuinte in locatii semicentrale reprezinta, de asemenea, o tendinta noua pe piata imobiliara. In perioada urmatoare, apartamentele pentru clasa medie vor fi cele mai cautate unitati rezidentiale.
Reprezentantii Eurisko au spus ca "avantajele oferite de spatiile noi, precum si pretul competitiv de vanzare vor atrage tot mai multi cumparatori potentiali. Din pacate, piata este inca imatura, deoarece ansamblurile rezidentiale pentru clasa medie sunt diferentiate in primul rand de pret si mai putin de factori precum locatia, vecinatatea, calitatea constructiei si a finisajelor, servicii postvanzare". Sorin Lacusta, director de proiecte rezidentiale la Regatta, sustine ca segmentul mediu va fi cel mai dinamic. „Principala piata atacata de catre dezvoltatori este cea medie. Urmatoarele alegeri sunt upper middle class si, destul de modest, segmentul de lux. Apartamentele cautate in ansamblurile rezidentiale sunt cele usor de cumparat, cu preturi si suprafete relativ mici. Primele tipuri de locuinte care se vand sunt garsonierele. Apoi vin apartamentele cu trei si cu doua camere, pe ultimul loc fiind cele cu patru camere". Dezvoltatorii se vor orienta spre construirea de complexuri rezidentiale in localitatile din jurul Bucurestiului. "Avantajul este dat de existenta suprafetelor generoase de terenuri care permit construirea unor ansambluri rezidentiale de amploare, sustinute de noile proiecte de dezvoltare a infrastructurii", ne-au informat analistii Eurisko.

30.000 de unitati locative pana in 2015?

Cererea de locuinte creeaza un mediu propice dezvoltarii proiectelor si ansamblurilor rezidentiale. Oferta de locuinte, din ce in ce mai diversificata, va transforma piata rezidentiala dintr-una concurentiala a preturilor, asa cum este in prezent, intr-o piata concurentiala a calitatii.
Potrivit datelor oficiale furnizate de dezvoltatorii imobiliari, in urmatorii 4 ani (2007-2010) se vor livra 15.000 de locuinte, urmand ca pana in 2015 stocul total sa atinga cifra de 30.000 de unitati. "Ne pastram totusi rezerve fata de stocul estimat pentru anul 2015. In prezent, oferta reala insumeaza doar 7-8.000 de unitati rezidentiale", spun specialistii Eurisko. Veniturile celor care cumpara locuinte in ansambluri rezidentiale variaza destul de mult.
Clasa medie variaza intre 1.000-3.000 euro/luna/familie, in timp ce upper middle class castiga peste 3.000 euro/luna/familie. Potrivit lui Lacusta, cele mai multe unitati locative se vand prin credit ipotecar. "Dintre ofertele din portofoliul nostru, circa 80% s-au vandut prin credit ipotecar", adauga acesta.

Sursa

23 July 2007