0-1122-47863877a29a6.jpg

Firmele de constructii vor apela tot mai mult, incepand din acest an, la materiale de constructii alternative, pentru a mentine pretul imobilelor la un nivel competitiv. Tendinta vine in contextul scumpirii cu pana la 30% a materialelor clasice, proces ce va continua si in 2008.

Care vor fi noile tendinte? "Cladiri mai usoare, mai putini pereti, panouri tip sandwich, mai multa sticla, materiale refolosibile si alte solutii de acest gen", a afirmat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO).

De la cofrajele termoizolante din polistiren expandat ignifugat si pana la structurile de lemn, izolate cu vata minerala, constructorii au inceput sa foloseasca tot mai mult astfel de materiale.

"In conditiile in care preturile materialelor si terenurilor cresc periodic cu procente insemnate, a construi repede si eficient a devenit o prioritate zero. Piata se dezvolta intr-un ritm de 34-35% pe an, asadar cu cat se misca mai repede, constructorii pot prinde mai multe proiecte", a precizat Plosceanu.

Construirea unui metru patrat de locuinta a ajuns sa necesite, in medie, intre 1.000 si 1.200 de euro. Peste acest nivel, spun specialistii, piata incepe, incet dar sigur, sa respinga ofertele constructorilor. In conditiile anticipatelor scumpiri ale materialelor de constructii, cauzate in principal de cresterea la cote istorice a cotatiei petrolului (100 de dolari/baril la inceputul acestui an, fata de 50-60 in vara anului trecut), managerii companiilor de profil au inceput sa foloseasca tot mai mult materialele alternative, mult mai ieftine decat caramida si BCA-ul traditional.

Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, spune ca, fara o reorientare a mixului tehnologic folosit in acest sector, pretul pe metru patrat ar deveni total neperformant.

"Piata incepe sa se aseze si din ce in ce mai mult, conteaza calitatea materialelor, eficienta energetica a cladirilor si pretul pe metru patrat. Cautam solutii sa reducem cantitatea de materiale de constructii pe metru patrat de la 1,5 tone la 1,2-1,1 tone, pentru a produce mai ieftin si mai competitiv", a declarat Polizu, pentru DailyBusiness.

Cladiri mai usoare, cu panouri tip sandwich si pereti mai putini

Moda caselor realizate din materiale alternative, oarecum noua in Romania, reprezinta o traditie in alte state din lume, SUA si Canada fiind liderii in domeniu. In cele doua tari, aproximativ 90% dintre casele proprietate privata sunt realizate din structuri alternative, in principal din lemn si panouri de tip sandwich, spun specialistii.

"Solutiile tehnice adoptate de ei se concentreaza foarte mult asupra rezistentei, confortului termic, sanatatii si protectiei mediului", a spus Gheorghe Polizu.

"Avantaje precum rezistenta la seisme de peste 8,5 grade Richter, cheltuieli energetice reduse, asigurarea confortului termic indiferent de clima, umiditate interioara optima, timpul de executie redus, renovari si remodelari usoare si mai ales preturile mai mici le vor impune cu siguranta si la noi. Din pacate, in Romania, mentalitatile sunt greu de schimbat. A construi trainic pentru perceptia publica reprezinta o cladire din caramida si beton, chiar daca costa mult mai mult", a mai declarat presedintele Patronatului Societatilor din Constructii.

Piata constructiilor creste in 2008 cu 35%

Cu sau fara materiale alternative, piata constructiilor din Romania va continua sa reprezinte, in opinia constructorilor, cel mai dinamic segment al economiei, raportand ritmuri de crestere anuala de 30-35%.

In 2006, aceasta piata a fost evaluata de specialistii din domeniu la 7 miliarde euro, in 2007 a depasit 10 miliarde euro, iar anul acesta va trece de 13 miliarde euro.

"In 2008, piata va creste cu circa 35%, pe toate segmentele de la rezidential, la nerezidential si cladirile ingineresti. Cererea este in continuare peste oferta, asa ca vanzarile sunt relativ asigurate", declara Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Antreprenorilor in Constructii.

Singura necunoscuta, in toata aceasta ecuatie, ramane pretul constructiilor, influentat de cotatiile materialelor de lucru. "Daca piata va reusi sa absoarba, indiferent de solutie, aceste majorari de preturi, cresterea volumului lucrarilor de constructii va mentine ritmul estimat", a mai spus Plosceanu.

Tendinta ascendenta a pietei este confirmata si de datele Institutului National de Statistica (INS). Conform unui comunicat dat joi publicitatii, valoarea lucrarilor de constructii a urcat in primele 11 luni ale anului trecut cu 34,1%, comparativ cu perioada similara din 2006.

Valoarea lucrarilor de constructii rezidentiale a crescut cu 29,3%, cele nerezidentiale cu 37,3%, iar valoarea constructiilor ingineresti cu 34,6%.

In acelasi interval, a crescut cu peste 35 de procente si valoarea lucrarilor de reparatii capitale, intretinere si reparatii curente.

Piata constructiilor din Romania inregistreaza, de altfel, cel mai rapid ritm de crestere din toate tarile Uniunii Europene, rata de dezvoltare fiind de aproape 15 ori mai mare decat media europeana, estimeaza expertii biroului european de statistica Eurostat.

Preturile cladirilor noi urca in 2008 cu pana la 25%

Societatile din domeniu estimeaza ca, in acest an, preturile constructiilor noi vor creste cu pana la 25%. Scumpirile sunt cauzate in principal de majorarea preturilor materialelor de constructii, dar si de costurile tot mai mari cu forta de munca.

"Preturile la constructori vor creste, cred, cu 10%, insa beneficiarul va plati cu pana la 25% mai mult, urmare a costurilor suplimentare, detaliate de dezvoltatorii imobiliari. E o crestere putin mai redusa decat anul trecut si asta datorita maturizarii pietei, dezvoltarii unei oferte tot mai variate si unei cereri tot mai selective", a declarat Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii.

Nu este insa exclus ca preturile sa urce si mai mult, in functie de proiect si de alte conditii de piata. Dincolo de preturi si segmentarea calitativa a cererii, constructorii se confrunta cu o problema, spun ei, mult mai grava - lipsa de personal.

"Deficitul de forta de munca, de peste 150.000 de persoane, este acum cea mai mare problema a noastra. Constructorii pleaca pe salarii mai bune in Occident, astfel ca firmele, desi au contracte tot mai multe, practic ajung sa nu mai aiba personal indeajuns ca sa le onoreze. Singura solutie pentru pastrarea muncitorilor este majorarea salariilor, fapt ce ar putea influenta costurile de productie", a spus Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.

Sursa

11 January 2008