Dezvoltatorii testeaza piata crescand pretul locuintelor de vanzare

Oscilatii de costuri de maximum 10% pe segmentul rezidential pana la finele anului

Feno­me­nul creste­rii pre­turilor a fost ob­servat si de catre Ilias Pa­pageorgiadis, CEO More Group, companie de consul­tan­ta si inves­titii in real estate. „De la inceputul anului mai multe persoane au incercat sa ridice nivelul preturilor pro­prietatilor imobi­liare. Chiar fara a avea clienti, acestia par sa fi reusit sa impinga in sus nivelul pre­tu­rilor cerute", crede re­pre­zen­tantul More.

La intrebarea de ce pro­prietarii cer pre­turi mai mari, fara sa aiba clienti, Papa­geor­giadis spune ca unii pur si simplu s-au plictisit sa tot cea­ra mai putin. „Aces­tia nu gandesc in ter­meni de business, ci abordeaza piata din aceeasi perspectiva ca si in perioada 2006-2008. Pentru multi este o ches­tiune de orgoliu. Facand con­fuzie intre res­pectul de sine si business, ei cred ca daca cer mai mult de­vin si mai impor­tanti", explica Papa­georgiadis.

La nivel national insa, se mentine ten­dinta de stag­nare a preturilor, in­ceputa in urma cu aproa­pe un an.

Majorari „strategice"

Speculatorii vad diferit problema ma­jorarii preturilor, justificand aceasta masura in strategia de marketing de la nivelul companiei. Nimrod Zvik, directo­rul de marketing al Bee Igloo, companie care se ocupa de valo­ri­ficarea proprie­tatilor rezidentiale de­tinute de fondul Romania Invest, afirma ca firma sa a ma­rit preturile in luna februarie, conform unei strategii stabilite inca de anul tre­cut. „In aceeasi situatie se afla si o mare parte dintre dezvoltatori care au anun­tat, inca de la lansarea pro­iectului, cres­terea pretu­rilor pe masura ce stadiul de cons­tructie a ansamblului avanseaza", adauga Zvik. Repre­zen­tantul Be Igloo re­cunoaste ca au loc cre­steri nejusti­fi­cate de pret, dar nu­mai in cazul ansam­blurilor mai mici sau la per­soa­ne fizice.

Aceas­ta e­vo­lutie se ba­zeaza pe „cresterea nu­marului de cereri pentru locuinte sau pe incre­derea acordata pro­gramului «Prima ca­sa», dar consi­der ca acestea nu vor rezista prea mult timp, pen­tru ca ne indreptam spre o normalizare a pietei", este con­vins Nimrod Zvik.




Sursa

29 April 2010