C:\WINDOWS\Desktop\BI - RUN_nona\info_run_capital_0108.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Scumpirea locuintelor, alimentata de oferta de credite imobiliare 
GARDIANUL - 03 / 09 / 2003

Potrivit ultimelor statistici, "avalansa" de credite ipotecare a determinat o crestere cu 25-50% a preturilor in valuta ale locuintelor in intreaga tara, pe fondul unei oferte relativ constante pe piata imobiliara.


Analistii din domeniu estimeaza ca preturile vor creste si in anii care vor veni. "Pentru urmatorii cinci ani, estimez o majorare, in termeni reali, de 15% pe an", a mentionat analistul imobiliar Radu Zilisteanu, citat de Mediafax.
El a precizat ca, potrivit unor surse bancare, creditele ipotecare vor insuma circa 300 milioane euro, fata de aproximativ 150 milioane euro in 2002.
Cat priveste preturile apartamentelor in Bucuresti, de exemplu, o simpla comparatie intre nivelurile din august 2003 fata de cele din perioada similara a anului trecut ne arata o crestere de circa 45%.
Astfel, daca in cartierele Drumul Taberei, Titan sau pe Soseaua Stefan cel Mare un apartament de trei camere se vindea anul trecut cu 14.000- 16.000 dolari, in prezent costa 20.000-24.000 dolari, iar tendinta este de crestere.

Obtinerea creditelor
Data fiind oferta bogata de credite ipotecare sau imobiliare oferite de aproape toate bancile din Romania, inclusiv de CEC, solicitantii pot obtine imprumuturi pentru cumpararea, renovarea sau consolidarea unei locuinte daca indeplinesc, cumulativ, cateva conditii generale. Astfel, cei care apeleaza la astfel de credite trebuie sa prezinte dovada ca sunt angajati pe perioada nedeterminata, plus adeverinta de salarizare pe ultimele 6-12 luni atat a solicitantului, cat si a sotiei sau parintilor acestuia, de la caz la caz. Bancile acorda credite intre 5.000 euro (USD sau echivalent in lei) si 200.000 euro, pe o perioada de 3-20 ani, cu plata in rate lunare fixe, dupa achitarea unui avans de 10-30% din suma imprumutata. In cele mai multe cazuri nu este nevoie de giranti, principala garantie fiind insasi locuinta pentru care s-a solicitat creditul, iar rata lunara nu poate depasi 1/2 din venitul lunar al debitorului. De asemenea, toate bancile cer incheierea unei asigurari privind imobilul pentru care s-a contractat imprumutul, platibila separat, pentru acoperirea eventualelor riscuri.

Case prin CEC
Casa de Economii si Consemnatiuni acorda credite imobiliare de pana la 90% din valoarea locuintei cumparate sau, dupa caz, modernizate, construite, consolidate sau reparate. Durata de creditare este de pana la 20 ani, pentru operatiunea de cumparare, respectiv construire a locuintei.

Tipurile de garantii personale si reale admise de CEC pentru creditele pe care le acorda clientilor sunt: cautiunea (fidejusiunea), ipoteca conventionala asupra locuintelor si/sau terenurilor, garantia reala imobiliara asupra bunurilor mobile si/sau depozitelor in lei.

Imprumuturi prin Banc Post
Banc Post acorda in prezent credite ipotecare in suma maxima de 50.000 euro (sau echivalent dolari sau lei) pe o perioada cuprinsa intre 5 si 15 ani, cu o dobanda anuala de 8,5% pentru creditele in euro, de 8,25% la cele in dolari si de 23% pentru creditele in lei. Costurile aferente politelor de asigurare pentru imprumutat si pentru garantiile creditului sunt incluse in dobanda, iar aportul personal al solicitantului, in proportie de 25% din valoarea investitiei, poate fi atat in numerar, cat si in natura.

Arpad Dobre



 

 

 

3 September 2003