Scumpirea de la capatul tunelului
Saptamana Financiara - 20.06.2006
 

Investitorii si speculatorii imobiliari care au ca arie de activitate zona de nord a orasului isi freaca mainile a multumire.

Municipalitatea s-a hotarat sa faca un cadou zonei de nord a Bucurestiului, propunandu-si sa finanteze, printr-un yen-credit, construirea unei linii de metrou care sa lege Gara de Nord de Aeroportul „Henri Coanda” din Otopeni. “Bursa imobiliara” a reactionat imediat.

Astfel ca nici nu apucase sa se usuce bine vopseaua tipografica de pe ziare, ca operatorii de pe piata au si inceput sa revizuiasca cotatiile proprietatilor din zonele traversate de viitorul metrou.

Cu siguranta ca pentru afacerile developerilor din zona de nord a orasului proiectul metroului spre Otopeni reprezinta o gura de aer. Legatura actuala dintre Otopeni si Bucuresti (DN1) este insuficienta si inadecvata tipurilor de trafic pe care le suporta, iar aceasta stare de lucruri se va mentine asa inca multi ani. Potrivit specialistilor, rezolvarea problemelor de trafic se va face numai prin construirea metroului Gara de Nord-Otopeni si a autostrazii Bucuresti-Ploiesti. E drept ca autoritatile au planuri pentru inceperea lucrarilor respective, dar a promite unei femei ca o iei de nevasta nu e totuna cu casatoria.

Cele mai optimiste asteptari indica faptul ca vom avea autostrada pe relatia Bucuresti-Ploiesti si metrou pana la Otopeni cel mai devreme in 2015. Problemele de trafic, resimtite de catre unii dezvoltatori imobiliari drept frane in dezvoltarea afacerilor, vor fi rezolvate in mare parte abia dupa realizarea acestor proiecte. Proiectul metroului promovat de catre municipalitate vrea sa stimuleze dezvoltarea rezidentiala si de afaceri in zona de nord a Bucurestiului si in orasul Otopeni.

Practic, prin construirea metroului, in afara faptului ca se leaga cele doua moduri de transport - cale ferata si aerian -, se rezolva si problema transportului de persoane. Tronsonul va porni de la actuala statie de metrou 1 Mai, urmand sa traverseze cartierul Pajura, zona Expozitiei – Piata Presei, Gara Baneasa, cartierul Baneasa, Aeroportul „Aurel Vlaicu“, Baneasa Institut, Baneasa Meteo, Privighetorilor, Padina, Centura Otopeni, Otopeni Sud, Otopeni centru, Otopeni Nord, Aeroportul „Henry Coanda“ si depoul Otopeni, intreaga distanta urmând sa fie parcursa în maximum 25 de minute.

De regula, terenurile si imobilele din zonele cu densitate mare de locuitori sunt puternic influentate de factori precum calitatea infrastructurii, situatia retelelor de transport, dotarea cu utilitati si existenta obiectivelor edilitare (scoli, gradinite, spitale), declara Adrian Crivii, directorul companiei de evaluari Darian si membru al Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania. Astfel, pretul unui teren aflat intr-o zona in care s-a investit recent in imbunatatirea cailor de acces si in reteaua de utilitati poate sa creasca simtitor, pana la a se dubla.

Cieste articolul integral in Saptamana Financiara


Oleg Cojocaru
Saptamana Financiara
 

20 June 2006