Școlile și grădinițele nu sunt locuri sigure, în caz de cutremur sau incendiu. Mai mult, pot fi chiar periculoase. Această situație este valabilă la nivelul întregii țări, indiferent dacă este vorba despre orașe mari sau mici. În București, numărul școlilor și grădinițelor care nu au avize de funcționare din partea ISU este alarmant: aproape 800 de unități, din totalul de 900 de școli și grădinițe câte există. Inspectoratul de Situații de Urgență anunță că urmează să viziteze mai multe școli din București și din țară, atât pentru a face presiuni pentru intrarea în legalitate, cât și pentru a educa elevii și personalul în vederea unui eveniment neprevăzut.

40865-incendiu.jpgVacanța de vară este un prilej bun pentru a rezolva problemele administrative ale școlilor, în teorie. În practică însă, se pare că directorii și administratorii de școli intră în vacanță odată cu copiii și se întorc la școală tot împreună cu ei, lăsând problemele să treneze și în noul an școlar. Uneori, forțați de împrejurări, iar măsuri de rezolvare a acestora cu câteva zile înainte de începerea noului an școlar.

În ultima săptămână am primit peste 100 de cereri pentru acreditarea unor instituții de învățământ. Acest lucru vine în urma întâlnirii primarilor de sector cu Primarul General al Capitalei, împreună cu oficialii Inspectoratului Școlar din Capitală, pentru discuții legate de neregulile din sistem”, explică oficialii ISU București și Ilfov.

100 de școli au depus solicitări de intrare în legalitate, în ultima săptămână de vacanță

100 de unități pare un număr important, cu siguranță prea mare pentru a se găsi câte o rezoluție pentru fiecare caz în parte, mai ales că trebuie făcute modificări în interiorul instituției, în cele mai multe dintre cazuri. Dar raportat la numărul total de instituții neautorizate, respectiv 800 doar în București, 100 de solicitări pare chiar  insignifiant.

Cele mai multe instituții de învățământ nici măcar nu iau în calcul măsurile de siguranță. În aceste cazuri, este deja o procedură standard scrierea unei declarații pe proprie răspundere pentru a evita toate formalitățile. Alteori, este nevoie doar de o declarație verbală față de autorități”, arată informațiile ISU.

Școlile noi, modernizate sau private sunt la fel de nesigure ca și școlile vechi

Astfel, și în anul școlar 2016-2017, cele mai multe școli din București, fie ele de stat sau private, vor funcționa făsă să dețină extinctoare, fără să întocmească planuri de evacuare și fără a avea un pland e acțiune, în cazul unei calamități. Cu alte cuvinte, din acest punct de vedere, școlile funcționează la noroc. Pentru a atrage atenția asupra acestor probleme, dar și pentru a-i pregăti pe cei implicați, Caravana ISU urmează să viziteze mai multe școli, anul acesta.

Caravana IGSU va merge prin toată țara pentru a pregăti populația, având inclusiv program în școli. Avem mai multe școli pe lista noastră, iar programul include și jocuri speciale pentru copii prin care aceștia reacționeze la un cutremur, la un dezastru. Avem mai multe proiecte de impact. Sperăm ca, în urma acestor demersuri, să intre pe o linie de normalitate”, a explicat Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

Din păcate, nici școlile noi sau modernizate nu sunt o garanție a siguranței. Din contră, situația este identică în cazul lor cu școlile vechi. Pentru că problema este atât de vast întâlnită la nivelul întregii țări, rezolvarea este posibilă numai prin demersuri centralizate, care să implice expertiare și reglementare.

CITEȘTE ȘI:

12 September 2016