Până la mijlocul anilor '90, dar mai ales în perioada anilor '80, era  "la modă" schimbul de locuinţe: o locuinţă mai ieftină (din cauza suprafeţei şi/ sau a locaţiei), plus o diferenţă de cash asigurau achiziţia unui apartament sau a unei case mai scumpe.

Schimburile de locuinţe - o posibilă metodă de stimulare a pieţeiÎn acest moment, revigorarea schimburilor ar putea reprezenta o metodă eficientă de a mişca puţinele lichidităţi care existau pe piaţă, concomitent cu îndeplinirea- măcar parţială- a obiectivelor vânzătorilor şi, respectiv, ale cumpărătorilor", a arătat Livia Berghiu, Consultant imobiliar RE/MAX Bastion.

"În schimbul locuinţelor noi, dezvoltatorii ar putea accepta o proprietate veche, care să îndeplinească anumite criterii de evaluare, plus o diferenţă de cash mult mai uşor de accesat de către cumpărători prin credite", a completat Livia Berghiu.

Pe baza noilor reglementări ale BNR, băncile vor putea acorda credite imobiliare sau ipotecare numai cu un avans minim (20%- 25% din valoarea imobilului achiziţionat prin credit) şi, indiferent de cât de mare va fi gradul de îndatorare admis prin politica fiecărei bănci, acesta se va calcula în continuare pe baza venitului înscris în Fişa Fiscală, plus maxim 20% faţă de anul anterior.

Dobânzile actuale foarte mari însă, alături de cursul de schimb valutar ridicat şi de incertitudinea unui anumit nivel de venituri viitoare, limitează puternic capacitatea populaţiei de a obţine şi apoi de a achita ratele de credit.

Dezvoltatorii au încercat să găsească diferite căi şi solutii prin care să stimuleze pe cât de mult se poate tranzacţiile în această perioadă dificilă pentru piaţa imobiliară; confruntându-se cu scăderea cererii pentru apartamentele noi, au lansat moda de închiriere cu opţiunea de cumpărarea a locuinţei în 3-4 ani.

"Este drept că schimburile avantajează în primul rând cumpărătorii, pentru că, în loc să plătească chirie, acestia plătesc o rată la un credit pe diferenţa de cash, adică o sumă redusă, "contorizată" la valoarea unei locuinţe care le aparţine. Trebuie însă luat în calcul faptul că şi dezvoltatorii au un beneficiu major- şi anume au posibilitatea de a strânge lichidităţile necesare ratelor de finanţare, respectând, în acelaşi timp, şi obiectivele de vânzări impuse prin contractele de finanţare", a explicat Domniţa Avramescu RE/MAX Bastion.

Sursa

4 March 2009