Statul încearcă să încurajeze proprietarii să-şi dea în arendă terenurile. Mai ales în contextul în care alarmant de multe parcele stau neîngrijite. Pe lângă amenda pentru proprietarii care nu îşi igienizează pământurile, oficialii statului s-au gândit la un sistem de bonus pentru cei care decid să coopereze. Astfel, printr-un nou proiect de lege, proprietarii nu vor mai fi nevoiţi să plătească impozitele datorate pentru terenuri. Arendaşii vor fi cei care vor reţine şi plăti impozitul datorat de aceştia.

22402-foto_7.jpgArendaşii vor reţine şi vor vira la buget impozitele datorate de proprietarii terenurilor, iar beneficiarii plăţilor nu vor mai fi obligaţi să depună declaraţia privind aceste câştiguri, dacă optează pentru determinarea venitului net pe bază de cotă forfetară. Dacă aleg aplicarea cotei forfetare, contribuabilii sunt obligaţi să precizeze în scris că nu optează pentru determinarea venitului net în sistem real. Modalitatea de impunere aleasă este aplicabilă pentru toate veniturile realizate în baza contractului /raportului juridic respectiv.

În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se va face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene şi, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ca urmare a propunerilor direcţiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, hotărâri ce trebuie emise înainte de începerea anului fiscal. Aceste hotărâri se transmit în cadrul aceluiaşi termen direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, pentru a fi comunicate unităţilor fiscale din subordine", se arată în proiect.

Contribuabilii care obţin venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal au obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi la organul fiscal, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de 15 zile de la încheierea/producerea modificării acestuia.

CITEŞTE ŞI: Ordonanţa pentru întreţinerea terenurilor nelucrate, gata de implementare


5 December 2011