Primul pas pe care trebuie să îl faceţi pentru a realiza un schimb imobiliar este acela de a ajunge la o înţelegere de principiu cu proprietarul apartamentului pe care vi-l doriţi.

În cazul în care trebuie să achitaţi o diferenţă pentru a realiza schimbul (vreţi să schimbaţi un apartament de două camere cu unul de trei, de exemplu), dar nu aveţi banii disponibili, atunci puteţi apela la un împrumut bancar.

Pentru a vă asigura că sunteţi eligibil pentru primirea creditului ipotecar, trebuie să mergeţi la bancă şi să discutaţi cu un ofiţer de credite, care va stabili plafonul maxim până la care vă puteţi împrumuta. De asemenea, se face şi evaluarea preţului din piaţă a imobilului ce se doreşte a fi trecut în proprietate.

După ce banca îşi dă acordul pentru împrumut, urmează încheierea contractului de schimb imobiliar la notariat, prin care părţile se înţeleg să facă schimbul. De asemenea, în contract este înscrisă diferenţa de preţ ce trebuie achitată pentru finalizarea schimbului şi modalitatea în care se vor vira aceşti bani.

Cu acest contract se merge apoi la bancă şi se face dovada schimbului imobiliar. Totodată, valoarea imobilului trecut acum în proprietate este considerat de către bancă drept avans la creditul ipotecar contractat.

 



Sursa

30 August 2010