Piata centrelor comerciale din Bucuresti dispune, in prezent, de o suprafata inchiriabila de 500.000 mp, astfel incat, dupa inaugurarea unor proiecte foarte mari intr-o perioda foarte scurta, rata de neocupare ar putea creste si vanzarile chiriasilor vor fi sub nivelul asteptarilor, arata o analiza a companiei RegioPlan Consulting, specializata in analize de locatii si de piata pentru Austria si Europa de Est.R

sursa:wall-street.roRomania dispune in prezent de circa doua milioane mp de inchiriabili in aproximativ 100 de mall-uri, iar daca toate proiectele anuntate vor fi realizate, atunci suprafata ar putea creste la aproximativ 5 milioane mp.

"In special, Bucurestiul se afla intr-o situatie delicata. Cu o suprafata inchiriabila de mai bine de 500.000 mp si cu inaugurarea unor centre comerciale foarte mari intr-o perioda foarte scurta, nu e de mirare daca rata de spatii libere va creste, iar vanzarile chiriasilor nu vor fi la nivelul asteptarilor", explica Hanna Bomba-Wilhelmi (foto), CEO al firmei de consultanta pentru locatii RegioPlan Consulting.

In Romania, marele boom al mall-urilor a inceput aproximativ in anul 2005 si, in doar patru ani, a fost finalizata cea mai mare parte a suprafetei de centre comerciale, respectiv 90%. Apogeul a fost atins in anul 2008, cand au fost finalizate peste 20 de proiecte in toata tara. In prezent, Romania dispune de o suprafata inchiriabila de 2 milioane mp in aproximativ 100 de centre comerciale.

Cele mai mari proiecte comerciale deschise in Bucuresti sunt: Sun Plaza (80.000 mp inchiriabili), AFI Palace Cotroceni (76.000 mp), Iris Shopping Center, din cartierul Titan (51.000 mp), Unirea Shopping Center (44.000 mp) si Plaza Romania (38.000 mp).




Sursa

2 March 2010