O companie locală este acuzată de mai multe persoane că a încasat în avans diverse sume pentru construcţia unor apartamente, dar nu a mai finalizat proiectul

 Aproape 40 de timişoreni încearcă de jumătate de an să-şi recupereze banii plătiţi pentru apartamente care trebuiau date în folosinţă acum doi ani.

Cererea mare de locuinţe a produs o explozie a proiectelor imobiliare, dar a şi împins clienţii către dezvoltatori dubioşi. Compania Radisson Invest a început, în Timişoara, construcţia unui bloc cu 43 de apartamente care avea termen de finalizare anul 2006.

Mai multe persoane în căutare de locuinţe au încheiat contracte cu firma pentru achiziţionarea apartamentelor, plătind în avans sume de ordinul zecilor de mii de euro. Construcţia nu este nici acum finalizată, iar cei care au achitat banii încearcă, deocamdată fără succes, să-şi recupereze investiţia.

Proces pentru recuperarea banilor

Elena Stoenescu, unul dintre păgubiţi, spune că a plătit în ianuarie 2006 aproape 60.000 de euro pentru un apartament cu trei camere într-un bloc cu patru etaje. „Ni s-a spus că blocul va fi gata în decembrie 2006", declară Stoenescu. Femeia a semnat cu SC Radisson Invest SRL, dezvoltatorul proiectului, un contract de execuţie a lucrărilor şi o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare, în baza cărora a achitat banii pentru apartament.

În lunile care au urmat, clienţii au constatat că lucrările nu evoluează în grafic. „După zeci de telefoane şi insistenţe la sediul firmei, în decembrie 2006, am primit acasă mai multe documente în care explicau de ce s-au întârziat lucrările şi au dat asigurări că în martie 2007 este gata", mai spune femeia.

Pentru că nici măcar în martie 2008 proiectul nu a fost finalizat, Elena Stoenescu s-a adresat unui avocat pentru rezilierea contractelor, fiind nevoită să apeleze la instanţă întrucât firma refuză să-i înapoieze banii.

În aceeaşi situaţie se află şi Viorel Surdu care a plătit 74.000 de euro pentru un apartament de 3 camere. Întrucât clauzele contractuale nu au fost respectate, acesta a depus plângere penală la Poliţie. Şi Cristian Vaccari a fost interesat de achiziţionarea unui apartament în blocul ce urma să fie construit de firma Radisson.

El a achitat un avans de 25.536 de euro pentru o locuinţă de trei camere, dar a constatat că apartamentul lui, 10A, fusese vândut a doua oară de firmă unei alte persoane.

„Proiect întârziat din motive obiective"

Principalul acţionar al companiei Radisson, Ciprian Nistor, susţine că proiectul s-ar fi împotmolit din motive obiective şi că suma pe care o are de dat înapoi oamenilor este de 850.000 de euro. „Nu am vrut să dăm ţeapă. Primăria ne-a amânat autorizarea şi, ulterior, costurile au crescut.

Nu am mai putut finanţa continuarea construcţiei. Ne-am adresat băncilor, dar nu au vrut să ne dea credite. În final am luat 600.000 de euro de la omul de afaceri Jabri Tabrizi", a spus Nistor. Jabri Tabrizi spune că a fost contactat de Nistor pentru împrumut în august 2007.

„I-am acordat un credit de 600.000 de euro care trebuia achitat în decembrie 2007, la finalizarea blocului. Nu a achitat şi s-au calculat penalităţi, conform contractului. Suma totală la care s-a ajuns este de 804.000 euro", declară Tabrizi. Acesta a precizat că a obţinut scoaterea la licitaţie a blocului neterminat pentru recuperarea datoriei.

Imobilul a fost astfel vândut prin licitaţie publică de către executorul Cristian Jurchescu, în data de 8 aprilie 2008. Compania Sinergy SRL din Timişoara, deţinută de nişte oameni de afaceri italieni, a fost cea care a achiziţionat cu un milion de euro blocul început de firma Radisson.

După zeci de telefoane la sediul firmei, în decembrie 2006, am primit mai multe documente în care explicau de ce s-au întârziat lucrările şi au dat asigurări că în martie 2007 este gata
Elena Stoenescu,
client păgubit de Radisson

Firmele Radisson au pierderi

Conform Registrului Comerţului, asociaţii Radisson Invest sunt Dimitru Cojocariu şi Ciprian Nistor. Cei doi mai deţin companiile Radisson Building SRL şi Radisson Investment Group. Administratorul companiilor este Andrei Nadasdi. Ultimul bilanţ contabil depus pentru cele trei companii indică faptul că acestea au o pierdere cumulată de peste 1,3 milioane de lei. Ciprian Nistor a mai spus că încearcă să deschidă afaceri imobiliare şi în Bucureşti.

Sursa

16 June 2008