In timp ce numărul tranzacţiilor ce ţin de închirierea spaţiilor de birouri şi de achiziţie a locuinţelor şi a terenurilor din Bucureşti s-a redus în prima parte a anului, piaţa de retail a evoluat destul de bine în această perioadă, reiese dintr-un raport al companiei Atisreal.
Criza financiară globală este motivul ce a determinat companiile să fie mai atente în selectarea opţiunilor existente în real estate. "În ciuda situaţiei de pe piaţa imobiliară şi a insecurităţii economice de la nivel internaţional, în Bucureşti cererea de spaţii de birouri a rămas constantă pe parcursul primului semestru, datorită intrării pe piaţă a numeroase companii străine. Totuşi, ca urmare a dificultăţilor întâmpinate de mediul de afaceri, companiile au devenit mai precaute în privinţa planurilor de extindere a activităţii, examinând mult mai atent opţiunile existente pe piaţa imobiliară", se arată în raportul semestrial privind piaţa imobiliară din Bucureşti realizat de compania de servicii de consultanţă Atisreal.
În aceste condiţii, în primele şase luni suprafaţa închiriată a scăzut cu 20% comparativ cu prima jumătate a anului 2007, iar după o lungă perioadă de scăderi succesive stocul birourilor disponibile a înregistrat prima creştere din 2003, de la nivelul de 2% înregistrat în semestrul al doilea din 2007 la 3,5%.

În documentul citat mai este precizat faptul că stocul de birouri a crescut pe fondul livrării a numeroase clădirii office, dar şi datorită scăderii activităţii de închiriere în primul semestru din 2008. "În plus, numărul mare de contracte de preînchiriere a contribuit la creşterea stocului de spaţii libere, deoarece presiunea cererii a fost transferată către anii următori", se menţionează în raport.
Stocul spaţiilor de birouri din Bucureşti totaliza la sfârşitul lunii iunie 1,7 milioane de metri pătraţi, din care 235.000 de metri pătraţi finalizaţi în prima jumătate a anului 2008. În ceea ce priveşte piaţa rezidenţială, autorii studiului precizează că înăsprirea condiţiilor economice a determinat dezvoltatorii să adopte o atitudine moderat-optimistă, în timp ce clienţii, atât investitorii, cât şi utilizatorii finali, au avut o atitudine de expectativă, ceea ce a dus la scăderea numărului tranzacţiilor.

În afara argumentelor menţionate, scăderea vânzărilor a mai fost cauzată de volatilitatea cursului de schimb, coroborată cu modificarea comportamentului cumpărătorilor. Pe segmentul terenurilor, după ce în anul 2007 în Bucureşti au fost încheiate tranzacţii importante cu foste platforme industriale şi terenuri de mari dimensiuni, în primul semestru din 2008 piaţa a fost afectată în mod direct de atitudinea precaută a dezvoltatorilor, datorată dificultăţilor de finanţare şi încetinirii activităţii pe celelalte segmente ale pieţei. "Ca urmare, numărul tranzacţiilor a scăzut simţitor şi au apărut discrepanţe majore între aşteptările vânzătorilor şi cumpărătorilor în privinţa preţului. În plus, această scădere a pieţei a avut loc în contextul unui mediu economic caracterizat de creşterea preţurilor solicitate, care au început să limiteze profitabilitatea investiţiilor", se arată în raport.

Sursa

8 October 2008