Deşi proprietarii luptă pentru păstrarea chiriilor la nivelurile actuale, semnele economice negative nu pot provoca altceva decât scăderea lor în continuare, după reducerea de 40% din acest an.

foto:capital.roChiriile cerute de proprietarii de apartamente au urmat, anul trecut, în mod firesc, traseul preţurilor de vânzare a locuinţelor, scăzând masiv, în principal din cauza supraofertei, dar şi a slăbirii potenţialului financiar al chiriaşilor. Iar semnele pentru anul viitor rămân pe aceleaşi coordonate.

Pe fondul scăderii cererii potenţialilor clienţi, dar şi a creşterii pretenţiilor celor existenţi în ceea ce priveşte raportul confort/preţ, proprietarii de apartamente de închiririat se luptă şi cu concurenţa venită din partea dezvoltatorilor sau a investitorilor de pe componenta nouă a pieţei rezidenţiale.

Aceştia, cu vânzările la pământ şi nevoiţi să scoată cash din orice pentru a-şi convinge băncile finanţatoare că rămân solvabili, recurg la închirierea apartamentelor în general pe perioade determinate şi astfel cresc oferta pe o piaţă  unde şi aşa există mult balast.

Bineînţeles că valoarea chiriilor cerute pentru apartamentele noi este mai mare decât cea pentru locuinţele vechi, cu 20% până la 50%, deşi uneori amplasarea imobilelor cu apartamente noi nu e cea mai fericită.

Anul acesta, tot în jos

Anul 2009 a fost unul de scădere şi de adaptare a pieţei la condiţiile economice globale. În opinia mea, anul 2010 va fi unul mai dificil decât cel precedent. În schimb, nu cred într-o scădere la fel de acută a chiriilor. Cu siguranţă, oferta de apartamente noi va creşte în anul următor şi cred că vom asista în continuare la o relocare în piaţă, de la mai scump la mai ieftin, de la mai vechi la mai nou", crede Bogdan Bărbulescu, broker în cadrul agenţiei imobiliare Regatta.

8 January 2010