Investitorii în imobiliare acuză impactul blocajului din sectorul creditării. Scăderea puternică a preţurilor nu a deblocat tranzacţiile, declară omul de afaceri Ionuţ Negoiţă şi directorul Cushman&Wakefield, Dan Ionaşcu, invitaţi aseară la Business Box. Pentru că băncile refuză să acorde credite, tot mai mulţi clienţi înscrişi pe liste pentru o locuinţă nouă sunt nevoiţi să renunţe la avansurile de până la 10 mii de euro.

Scăderea puternică a preţurilor nu a deblocat tranzacţiile imobiliare"Au fost clienţi care s-au retras în proporţie de 15%. Prin măsurile pe care le-am luat am reuşit să recuperăm şi chiar să depăşim acel număr, pentru că este un fenomen foarte întâlnit în această perioadă", a declarat la Business Box proprietarul Pro Confort, Ionuţ Negoiţă.

Directorul Cushman & Wakefield, Dan Ionaşcu, spune că situaţia existentă pe piaţa imobiliară a fost provocată şi de fondurile străine de investiţii care au retras banii de pe piaţă pentru a pansa afacerile din ţările mamă.

"Ceea ce s-a retras pe net este de patru miliarde de euro, în această primă jumătate a anului, fiind o sumă considerabilă pentru o ţară ca a noastră", crede Dan Ionaşcu, director Cushman & Wakefield.

Dan Ionaşcu susţine că nici în condiţiile în care preţurile apartamentelor au scăzut la 50 de mii de euro, băncile nu sunt dispuse să acorde credite, iar clienţii sunt nevoiţi să vină cu foarte mulţi bani de acasă.

Sursa

20 May 2009