Scăderea foarte abruptă a numărului autorizaţiilor de construire va determina un nou deficit de ofertă în comparaţie cu cereare de locuinţe noi în următorii 3-5 ani, pe fondul revenirii cererii, apreciază preşedintele executiv Alpha Bank, Sergiu Oprescu.

22517-imobiliare676_29226400.jpgOficialul Alpha Bank a arătat că autorizaţiile de construire au coborât constant de la vârful înregistrat la mijlocul anului 2008, numărul de avize emise în ultimele 12 fiind cu 30% mai mic faţă de nivelul înregistrat în urmă cu trei ani.

Oprescu a arătat însă că numărul de locuinţe finalizate a atins maximul la mijlocul anului 2009, cu un decalaj de un an, în condiţiile în care mulţi investitori s-au grabit să finalizeze lucrările presaţi de declanşarea crizei financiare.

Un astfel de decalaj sugerează că odată cu revenirea cererii, răspunsul ofertei va fi mult mai întârziat, ceea ce ar putea duce din nou la un deficit de locuinţe. Mai mult, Oprescu spune că cererea de locuinţe s-a redus pe considerente de venituri şi perspective ale evoluţiei pieţei, fiind astfel o cerere latentă.

Oprescu a arătat că România se plasează pe ultimul loc din Uniunea Europeană atât în ceea ce priveşte creditele ipotecare ca raport din PIB, cu un procentaj de 5,6%, cât şi ca valoare pe cap de locuitor, cu 340 de euro. Spre comparaţie, ponderea creditului ipotecar este de 12,8% în Cehia, 19,1% în Polonia şi 25,2% în Ungaria, în timp ce valoarea pe cap de locuitor se ridică la 1.800 de euro în cazul Cehiei şi Poloniei şi la 2.500 de euro în Ungaria.

"Pentru un investitor, aceste date sunt încurajatoare, deşi situaţia economică actuală nu oferă perspective optimiste", a punctat preşedintele Alpha Bank.

El a arătat că cererea pentru finanţarea cumpărării locuinţelor nu a scăzut mai mult decât în statele cu ritmuri susţinute de creditare ipotecară, dar a recunoscut că un rol important l-a jucat şi programul Prima Casă.

Potrivit lui Oprescu, Prima Casă, dar şi OUG 50 au avut ca efect scăderea dobânzilor la toate creditele ipotecare, costul intrând în ingtervalul 5-7% pentru finanţările în euro.

Preşedintele Fondului de Grantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Şaramet, a arătat că neperformanţa pe programul Prima Casă este foarte redusă, de 0,05 la o mie, respectiv 30 de credite dintr-un total de peste 52.000 de împrumuturi.

Oprescu spune că aceste credite sunt acordate clienţilor care locuiesc efectiv în imobilele cumpărate, fiind mult mai interesaţi să-şi ramburseze împrumuturile, iar preţurile din piaţă nu relevă pentru împrumutător sau bană o potenţială pierdere, aşa cum se întâmplă cu imobilele achiziţionate înainte de 2008.

În acelaşi timp, preşedintele Alpha Bank a recunoscut că împrumuturile din programul Prima Casă au costuri mult mai mici decât media celor acordate înainte de începutul crizei şi sunt acordate mult mai transparent.

De altfel, Oprescu a arătat că finanţările ipotecare acordate de Alpha Bank au fost permanent legate de la indicii de referinţă pentru valutele de împrumut, EURIBOR, ROBOR sau LIBOR, iar rata de neperformanţă se plasează mult sub nivelul înregistrat pe sistem.


Sursa

8 December 2011