Anul trecut au fost finalizate 9 cladiri de birouri insumand aproximativ 90.000 mp suprafata inchiriabila, reprezentand o scadere cu 65% fata de suprafata de birouri livrata in anul 2010.

23337-scadere-record-in-ultimii-6-ani-pe-piata-cladir.jpgAceasta este cea mai mica suprafata de birouri finalizata in ultimii 6 ani pe piata de birouri din Bucuresti, potrivit aprecierilor analistilor Jones Lang LaSalle (JLL).

In functie de zona geografica, cele 9 cladiri sunt amplasate in 8 zone de afaceri, cu zonele descentralizate din nordul orasului precum Baneasa si Pipera City atragand 62% din oferta anului 2011.

Astfel, in T4 2011 stocul modern de spatii de birouri (clasele A&B) era estimat la 1,87 milioane mp. Aproximativ 52% din stocul modern este considerat clasa A in functie de dotarile tehnice dar amplasat atat in zone de clasa A cat si in zone de clasa B.

Rata de neocupare in scadere

In jur de 200.000 mp spatii noi de birouri au fost tranzactionati pe parcursul anului 2011. Rata totala de neocupare a scazut la 14,8%. O crestere marginala a a chiriei a fost semnalata in zona centrala de afaceri. Cele mai mari rate de neocupare se inregistreaza in zona Baneasa si Pipera Nord.

Cu toate ca rezultatul ultimului trimestru a fost mai modest in comparatie cu trimestrele anterioare, activitatea de inchiriere a anului 2011 (excluzand contractele de renegociere si/sau re-inchiriere care au insumat aproximativ 57.000 mp) a fost de 200.000 mp.

“Suntem de parere ca in urmatorii doi ani, contractele de pre-inchiriere vor domina activitatea de preluare de spatii de birouri, mai ales in cazul cererilor pentru suprafete mari sau consolidari de operatiuni ale companiilor internationale de pe piata locala si a caror activitate se desfasoara in mai multe puncte de lucru”, sustine analistii JLL.

Chiria, usor crescatoare

In T4 chiriile contractuale prime (spatii de clasa A din zona centrala de afaceri) au fost intre 19-19,5 euro/mp/luna, reprezentand o usoara crestere a chiriilor, de 2,6%.

Pentru anul 2012 se previzoneaza o tendinta usor crescatoare a chiriilor avand in vedere limitarea ofertei de calitate atat in zona centrala de afaceri cat si din alte zone de interes ale Bucurestiului.  Totodata, JLL estimeaza ca oferta anului 2012 este estimata la 130.000 mp (cu 35% din suprafata deja pre-inchiriata sau proprie ocupare) in timp ce oferta anului 2013 este estimata la maxim 70.000 mp.

La fel ca si in alte capitale europene, si in Bucuresti oferta in scadere, de spatii de calitate din zona centrala de afaceri, va stimula cresterea pretului de inchiriere. Rata de neocupare va fi in descrestere datorita mentinerii cererii de spatii de birouri cat si a scaderii activitatii de constructie. Cu toate acestea, scaderea va fi modesta, si va depinde in mod direct de evolutia economica globala care va avea un impact direct asupra cererii de spatii de birouri si extinderii suprafetelor ocupate de companiile internationale.

 

Sursa

8 February 2012