0-1442-24_2573160336clipboard04.jpgPotrivit datelor oficiale furnizate de notari, din luna mai numărul tranzacţiilor a început să scadă simţitor

 În mai, numărul tranzacţiilor imobiliare din România s-a diminuat cu 1%, iar în iunie scăderea a fost de cinci ori mai mare.

Numărul tranzacţiilor imobiliare încheiate de notari în luna mai s-a ridicat la 43.196, faţă de 44.749, în aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit datelor furnizate pentru "Adevărul" de către Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR), tendinţa descendentă s-a accelerat în iunie, când au fost încheiate doar 40.383 de tranzacţii, faţă de 42.648, în aceeaşi lună a anului 2007.

Purtătorul de cuvânt al UNNPR, Mihai Atănăsoaei, confirmă faptul că perioada mai-iunie 2008 este mult mai slabă decât cea a anului trecut. "Notarii au fost primii care au simţit asta, prin diminuarea numărului de tranzacţii încheiate", spune Atănăsoaei.

Situaţia este similară şi în Bucureşti, Ilfov şi judeţele vecine, precum Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman sau Giugiu. În iunie, spre exemplu, numărul tranzacţiilor imobiliare încheiate a scăzut cu aproximativ 10%, de la 9.187, anul trecut, la 8.277, în 2008.

"Nu putem vorbi despre un blocaj al pieţei imobiliare, însă asistăm cu siguranţă la o stopare a creşterii numărului de tranzacţii", a declarat pentru "Adevărul" Doina Rotaru, preşedintele Camerei Notarilor Publici din Bucureşti.

Cauza principală: condiţiile de creditare

Potrivit acesteia, unul dintre motivele diminuării numărului de tranzacţii imobiliare ar putea fi înăsprirea condiţiilor de creditare, care a redus accesul persoanelor la creditele bancare. Această cauză este confirmată şi de analişti imobiliari.

Narcis Gorea readuce astfel aminte că piaţa imobiliară a crescut foarte mult în România, începând din 2003, când a explodat creditul. "Din acest an, însă, Banca Naţională a înăsprit condiţiile de creditare, ceea ce a dus la o dinamică inversă", spune analistul.

Potrivit acestuia, o altă posibilă cauză a scăderii numărului de tranzacţii ar putea fi creşterea costurilor de creditare, adică majorarea dobânzilor. "Putem vorbi de o situaţie mai dificilă în piaţă, respectiv de preţuri în scădere şi diminuarea numărului de tranzacţii, dar în niciun caz de o criză", a coinchis Gorea.

Sursa

24 July 2008