Scad taxele. Sa traim bine!
Averea - 06.09.2005
 

TVA va ramane la valoarea de 19%, nici cota unica nu se modifica, dar se va extinde de la 1 ianuarie 2006 asupra tuturor impozitelor directe, iar contributiile sociale vor scadea cu cateva procente. Anuntul surpriza, date fiind luarile de pozitie repetate ale actualului premier in favoarea maririi taxei pe consum, a fost facut ieri chiar de Calin Popescu Tariceanu si de ministrul de Finante Sebastian Vladescu (foto). Liberalii au transat chestiunea cotelor la care vor stabili taxele pentru anul viitor, pentru a finaliza textul proiectului de buget pentru 2006.

„Nivelul taxelor pe baza carora se va stabili bugetul va fi urmatorul: TVA va ramane 19%, cota unica va fi 16%, iar contributiile pentru asigurari sociale se vor diminua cu un procent care se va stabili saptamanile viitoare“, a explicat Vladescu.

Dincolo de pastrarea actualului nivel al TVA si scaderea contributiilor sociale, principala noutate fata de structura bugetului din acest an va fi ridicarea tuturor impozitelor directe la cota unica de 16%. Vor urca astfel, la 16%, taxele pe castigurile din dividende, cele din tranzactiile cu valori mobiliare si imobiliare si venitul din dobanzile bancare.

Potrivit unei note prezentate in Guvern de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), cel mai mic procent de incasari la buget (numai 37,5% pe primele sase luni), fata de cat era preconizat in programul de guvernare al Aliantei s-a inregistrat la veniturile din capital. Nivelul scazut al incasarilor in acest domeniu poate fi atribuit lacunelor din legislatia privind cota unica de 16%. Pentru a regla situatia, incepand de la 1 ianuarie 2006, Guvernul va impozita cu 16% si castigurile din dividende, cele din tranzactiile cu valori mobiliare si imobiliare si venitul din dobanzi. „Impozitarea unitara cu 16% ar fi trebuit pusa in practica inca de la inceputul acestui an, cand s-a introdus cota unica“, a declarat fostul vicepremier Adriean Videanu.

De altfel, ieri dupa-amiaza cei doi lideri liberali au avut o discutie pe aceasta tema cu vicepremierul democrat Gheorghe Pogea. Saptamana trecuta, Pogea declarase pentru Averea, ca, potrivit calculelor Ministerului de Finante si ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), cea mai eficienta metoda de suplimentare a bugetului de stat cu 2,8-3% din PIB, (nr. suma necesara dupa aderare), ar fi nu majorarea TVA, ci scaderea contributiilor sociale cu cateva puncte procentuale. Asta deoarece numai asa ar putea fi scoase la iveala si, evident impozitate, salariile reale din economie. Este evidenta povara taxelor sociale care apasa atat firmele, cat si salariile angajatilor acestora.

Orice reducere importanta a taxelor pe forta de munca, s-ar putea traduce simultan atat in cresterea veniturilor reale, care contribuie la calculul viitoarelor pensii, cat si in marirea veniturilor statului. O crestere a altor impozite ar fi oportuna, sustinea Pogea, doar daca scaderea contributiilor la asigurarile sociale nu va da rezultatele scontate. Desi nu a dorit sa precizeze cu cate procente va fi micsorat CAS-ul de la 1 ianuarie 2006, Vladescu a lasat sa se inteleaga ca ar putea fi preferata varianta de 5% anuntata de fostul vicepremier si actual primar al capitalei, Adriean Videanu. Astfel, principiul care va ghida de acum inainte politicile Ministerului Finantelor va fi „iesirea din cercul vicios al lui 1% si intrarea pe linia dreapta a dezvoltarii, a lui 5%“, a anuntat Vladescu.

Pentru a asigura o protectie sociala la nivel european, Romania are nevoie de venituri la bugetul consolidat de 35% din PIB, considera acesta. „In acest moment si in ultimii 15 ani, Romania se invarte in jurul a 30 la suta, iar orice masura care e strans legata de cresterea sau majorarea unei taxe nu poate genera venituri suplimentare mai mari de unu la suta“, a spus Vladescu. Acesta este argumentul pe care se bazeaza Guvernul atunci cand propune largirea bazei de impozitare in ceea ce priveste contributiile sociale.

Cifrele il contrazic insa pe noul ministru. Potrivit notei transmise de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) Ministerului de Finante, incasarile la bugetul consolidat din primul trimestru al acestui an au fost de 39,762 miliarde lei noi. In conditiile in care PIB-ul pe primul semestru a fost de 110,26 miliarde lei noi, incasarile la bugetul consolidat se ridica la valoarea de 36,06% din PIB. Incasarile de peste 36% din PIB se explica prin faptul ca economia a crescut, in primul semestru sub estimari, cu numai 4,9%. Institutul National de Statistica a pus aceasta tendinta pe seama inundatiilor. Insa efectele acestora se vor simti cu adevarat numai in cea de-a doua jumatate a anului. De aceea este de asteptat ca incasarile la buget sa se pastreze in jurul aceleiasi cifre pana la finalul anului.

Pe baza acestor cifre se va putea construi un buget echilibrat care, in termeni reali, va fi capabil sa asigure cheltuielile ministerelor la nivelul inregistrat in anul 2005, „poate chiar mai sus“, sustine ministrul de Finante.

Totusi, actualul executiv va trebui sa convinga si Fondul Monetar International (FMI) de viabilitatea filosofiei sale fiscale. „Sunt convins ca parteneriatul nostru cu organismele internationale va putea continua pe baza bugetului echilibrat pe care il vom construi“, spustine Vladescu. Micsorarea contributiilor sociale ar putea insa sa nu fie suficienta pentru scoaterea unei parti importante din economia „gri“ la suprafata. Guvernantii sunt constienti de faptul ca ea ar trebui dublata si de o intarire a controlului fiscal.

„Vom avea o atentie sporita pentru realizarea veniturilor bugetare. Va trebui sa punem mare accent in perioada urmatoare, si asta e o sarcina a ministrului de Finante, pe realizarea veniturilor si pe diminuarea evaziunii fiscale. Diminuarea evaziunii fiscale nu se rezolva insa numai la nivelul Ministerului de Finante, ci si pe piata muncii. Din aceasta perspectiva, un rol important il va avea si ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale si Familiei“, a declarat Tariceanu.

Florin Rusu - Averea

6 September 2005