ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Satenii se bat pe "aurul" canadienilor

ADEVARUL -  15.03.2004

            In Rosia Montana, un nuc se vinde cu 3 milioane, un bordei - cu cel putin 1,5 miliarde

            Pentru cei ramasi in Rosia Montana, principalul subiect de discutie nu mai este "ne vindem sau nu ne vindem casele", ci "cu cat si-a vandut casa vecinul". Cei care-si plantasera pomi peste noapte, marunt, ca zarzavatul (pentru un prun din gradina, de exemplu, compania plateste circa 1,5 milioane de lei despagubire in cazul cumpararii proprietatii) au avut surpriza sa fie turnati de vecini.

   Asa au patit si cei care socotisera ca daca isi matura magazia si o declara bucatarie de vara, obtin mai multi bani. Zavistia este, oarecum, de inteles, atat timp cat o parte din rosieni, cei care se afla in zonele protejate de impactul noii exploatari, n-au cum sa-si vanda casele companiei. Primii care s-au declarat nemultumiti au fost locuitorii caselor socotite de Ministerul Culturii drept monument istoric. Intr-o scrisoare adresata ministrului Razvan Theodorescu, oamenii au cerut ferm: ori le cumpara casele ministerul, ori ii lasa sa-i vanda companiei.

           Desi nu-i folosesc la nimic, cu aprobarea ministerului, compania a cumparat majoritatea "monumentelor istorice". A promis ca le renoveaza si le lasa deschise turistilor care vor dori sa treaca prin Rosia Montana. Pana in prezent, compania a platit drept despagubiri pentru proprietate circa 7 milioane de dolari. S-a evaluat fiecare aschie ce ar putea fi considerata proprietate. Pentru un metru patrat de suprafata locuita se platesc intre 170 si 240 USD, pentru un metru de gard de sarma, 10 USD, pentru un nuc, trei milioane de lei etc. Pretul minim obtinut pentru un bordei este de 1,5 miliarde de lei. Grila companiei a starnit insa alte certuri.

           Daca un amarat pe care cadea casa a primit atata banet, cei care au case mai zdravene cer si de zece ori mai mult. Oficialii companiei dau din umeri si arata grila agreata de Banca Mondiala in cazul despagubirilor. Conform acesteia, tuturor expropriatilor trebuie sa le fie asigurat un trai decent. Asta inseamna cel putin 88 de metri patrati de locuinta de persoana, la pretul de 170 USD/ mp, terenul aferent etc. Daca au avut mai putin, diferenta o suporta compania. Celorlalti proprietatile le sunt evaluate dupa grila.

           Cea mai scumpa proprietate cumparata a fost de circa 100.000 USD. Pe langa case, terenuri, garduri, puturi de apa, coteturi, animale, pomi etc., compania despagubeste si pierderea unei eventuale oportunitati de afaceri. Pretul minim este de 3.000 de dolari. In cazul in care cel stramutat considera ca ar fi putut obtine mai multi bani daca ar fi ramas in zona, se duce la companie cu bugetul de venituri si cheltuieli si primeste o suma egala cu de 5 ori cifra de afaceri din ultimul an. 95 la suta din locuitorii aflati in zona de impact a noii exploatari au cerut companiei evaluarea proprietatilor in vederea cumpararii.

           Nici o treime din ei nu au insa acte de proprietate, iar mai nou, in multe familii din cele care au acte, au aparut certuri privind impartirea proprietatilor. Primarul din Rosia Montana spera ca, odata inceputa constructia noii localitati, cei care au optat sa plece in Alba Iulia, Abrud sau Cluj se vor intoarce in comuna. Exista, insa, o problema: cei care si-au cumparat case in oraselele invecinate cu Rosia Montana nu mai au cum sa-si recupereze banii, daca vor sa vanda. Miliardarii din Rosia au facut ca pretul caselor in Abrud, de exemplu, sa explodeze.

           Oficialii companiei Rosia Montana Gold Corporation au promis oamenilor care au acceptat sa-si vanda casele ca, daca doresc, le vor construi alte case in noua locatie a comunei, in Abrud, sau in Alba Iulia. Oamenii n-au avut insa incredere in promisiuni si si-au cautat case pe cont propriu. Primii miliardari plecati au fost norocosi - au cumparat la pretul pietei. In doi ani, preturile caselor din Abrud s-au triplat, iar in Alba Iulia un apartament intr-o zona periferica a ajuns sa coste cat unul central din Bucuresti. Scumpirile au fost artificiale.

           Ca dovada, pretul pamantului in Abrud a ramas aproape neschimbat - nici un miliardar din Rosia nu mai fusese interesat sa cumpere. Rosienii ar fi putut sa astepte calmarea pietei, oricum compania nu incepea exploatarea zacamantului aurifer in momentul semnarii contractelor de vanzare-cumparare. Semnatarii puteau ramane cat vroiau in casele vandute; primeau jumatate din suma la semnare, iar jumatate cand isi paraseau locuinta.

           Zapaciti de sumele primite si socotind ca este mai sigur sa aiba banii in mana decat sa astepte, multi rosieni au acceptat sa plateasca preturi exorbitante pentru case vechi. Problemele au inceput sa apara imediat dupa mutare - case ce pareau noi s-au dovedit a fi doar cosmelii frumos vopsite. Altii au avut necazuri in noile comunitati. Socotindu-i miliardari, vecinii ii privesc ciudat, nu le vorbesc deloc, sau ii sufoca cu dulcegariile, iar vanzatorilor li se pare ca, pentru rosieni, ar trebui sa creasca mai mult preturile.


Caterina NICOLAE

 

 

15 March 2004