Un sat istoric Valle Piola, Italia, a fost scos la vânzare pentru că nu sunt fonduri pentru restaurare, potrivit The Telegraph.

17690-vale_piolla2_89460000.jpgSatul este înconjurat de munţi şi se află în centrul celui mai mare parc naţional din Italia, Gran Sasso din regiunea Abruzzo.

Consiliul local, împreună cu o persoană în vârstă, care deţine o parte din clădiri, au scos la vânzare Valle Piola pentru 550.000 de euro pentru că nu au fonduri publice pentru protejarea locului de vandalism sau renovare.

Deşi este abandonat de 30 de ani, satul Valle Piola este o bujuterie datorită amplasării sale, format din 11 clădiri construite din piatră şi o biserică din secolul al XIII-lea, din care jumătate se află în ruină.

Aşezarea a fost pentru prima oară menţionată în 1059, iar unele case au balcoane din lemn şi se crede că aceasta este o influenţă a invadatorilor lombarzi din nordul Italiei. Satul se află la o alttitudine de 914 m, într-un amfiteatru format de munţii Apenini, lovit iarna de furtuni şi zăpadă şi invadat vara de soare.

Singura legătură cu restul lumii este un drum prăfuit, care odată şi odată trecea şi prin acest sat, şi care se termină cu o cărare pentru măgari. Cele mai apropiate aeroporturi sunt Ancona, Perugia şi Pescara. Primarul din oraşul Toricella Sicura, aflat în apropiere de Valle Piola spune că interes de achiziţie există, însă doar din partea unor investitori italieni, nu şi străini, şi că aşezarea ar putea fi transformată într-o reşedinţă privată sau un complex turistic.


Sursa

20 April 2011