Numărul băncilor care oferă credite prin programul Prima Casă a ajuns la şase. Ultima bancă înscrisă în cursă este Piraeus Bank România. Potrivit oficialilor băncii, plafonul pe care îl are la dispoziţie Piraeus Bank se va termina până la finalul anului.

Prima Casa Suma minimă acordată de bancă în cadrul acestui program este de 10.000 de euro, iar valoarea maximă a împrumutului este cuprinsă între 57.000 euro şi 71.250 euro. Perioada de creditare nu poate fi mai mare de 30 de ani.

Dobânda Piraeus Bank aferentă împrumuturilor în moneda naţională este de 2,5%, plus ROBOR la trei luni, iar cea percepută pentru creditele acordate în euro este de 4%, plus EURIBOR la trei luni.

BCR

Banca Comercială Româna a fost prima bancă din sistem care a anunţat că a început creditarea prin programul Prima Casă. Dobânda este variabilă şi este formată din Euribor la 3 luni plus o marjă de 3,75% pentru clienţii cu istoric în relaţia cu BCR. Pentru clienţii care nu au mai lucrat cu banca, marja este de 3,95%. Astfel, pentru un credit de 40.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară este de 219.22 Euro.

BRD
Ca şi la celelalte bănci participante la programul Prima Casă, la BRD avansul este de 5%. Pentru a putea contracta un credit la BRD prin acest program, este nevoie de un venit minim de 400 euro, echivalent lei/lună. Comision de gestiune anuală datorat Fondului Naţional de Garantare este de 0,49%, calculat la valoarea garanţiei (respectiv 50% din soldul creditului). Marja de profit a băncii diferă în funcţie de perioada de creditare.
• 10 - 20 ani: Euribor 3M + 3,65%
• 20 - 30 ani: Euribor 3M + 3,75%

Millennium Bank

Plafonul maxim alocat de bancă este de 50 de milioane de euro, sumă echivalentă cu împrumuturile totale acordate în primele trei ediţii ale programului.
Monedă: euro
Avans: 5%
Perioada de finanţare: minimum 3 ani
                                      maximum 30 ani
Dobândă variabilă: Euribor 3M+4%
Comisioane: Comision de gestiune anuală datorat FNGCIMM 0,49%

Alpha Bank
Pentru creditele contractate prin programul Prima Casa 4, Alpha Bank are o dobândă variabilă, formată din Euribor la 3 luni plus o marja de 4%. Asta înseamnă că pentru un credit de 42.500 euro, contractat pe o perioada de 30 de ani, rata lunara în prezent este de 233,88 euro.

CEC Bank

CEC Bank a primit de asemenea avizul BNR pentru lansarea celei de a patra etape a programului Prima Casa. Cei care vor contracta un credit în lei, vor avea o dobânda variabilă, formată din Robor la 3 luni plus o marjă de 1,9 puncte procentuale. În cazul creditelor în euro dobânda este format din Euribor la 3 luni plus o marjă de 4%.

În noua formă, programul se adresează atât persoanelor care nu deţin o locuinţă, cât şi proprietarilor actuali ai unei locuinţe cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 mp, care nu a fost dobândită prin programul Prima Casă.

Actuala etapă a programului Prima Casă permite acordarea promisiunilor de garantare, fapt care oferă potenţialilor clienţi opţiunea de a rezerva finanţarea ulterioară necesară achiziţionării unei locuinţe aflate în construcţie. Acest tip de credit poate fi accesat de persoane care obţin venituri din salarii (categorie în care se încadrează şi personalul navigant), pensii, chirii, drepturi de autor, dividende sau alte activităţi independente reglementate prin lege.

Află şi:




14 July 2011