Bogatia se muta in Orient, Europa devenind neinteresanta pentru „gulerele albe" Lista expatriatilor de pe batranul continent este dominata de pensionari, studenti si cercetatori Tara noastra nu figureaza pe harta celor mai bune destinatii pentru straini.

14387-the-kremlin-andthe-moscow-river-rusia.jpgDesi la nivel mondial pietele emer­gente sunt de departe cele mai bune locuri din lume in care un expat (ex­patriat) si-ar dori sa traiasca, conform celui mai recent raport al bancii HSBC, Expat Economics 2010, Romania nu figureaza pe lista destinatiilor dezirabile. Studiul bancii raporteaza numarul de expati cu castiguri de peste 200.000 de dolari pe an, pe cei care au reusit sa faca economii ca urmare a mutarii intr-o alta tara si releva numarul persoanelor de origine straina care detin in proprietate ori inchiriaza doua sau mai multe ar­ticole de lux (imobile, masini, iahturi) in tara de resedinta.

Desi expatii obisnuiesc sa foloseasca o mare varietate de mijloace in vederea economisirii sau investirii castigurilor realizate, mare parte a averii obtinute in tara gazda este repatriata sub forma unor investitii pe termen lung, cele mai frec­ven­te fiind cele in proprietati imo­biliare (30%), investitii de capital (22%) si obli­ga­tiuni (11%). Expatii din Orientul Mijlociu re­patriaza veniturile obtinute in tara gazda in cea mai mare proportie. Astfel, 49% din expatii din Qatar investesc in ta­ra lor de origine, numarul celor care rea­lizeaza plasamente in tara gazda tin­zand catre zero. La fel si in Arabia Sau­dita, unde 60% dintre expati investesc in tara lor de origine, in timp ce 0% in tara de resedinta.

De ce se vinde luxul rezidential atat de greu

Cele mai clare concluzii ale rapor­tului HSBC sunt desprinse din sectiunea intitulata „Wealth Continues to Move East" si care insista asupra ten­dintei bo­ga­­tiei de a continua mutarea sa spre Orient, concomitent cu cresterea deca­lajului de avere intre Asia si Europa. In acest context, Rusia impreuna cu ca­teva tari din Orient sunt lideri ai mo­men­tu­lui din punctul de vedere al bo­gatiei ex­pa­tilor. In acest an, 36% dintre expatii care locuiesc in Rusia castiga peste 250.000 de dolari pe an, urmata de Singapore cu 32% si Bermude cu 27%. La nivel global media expatilor care castiga peste 250.000 de dolari pe an este de 13%. In tarile afla­te in coada clasamentului, Spania, Fran­ta, Germania sau Tarile de Jos, procentul ex­patilor foarte bogati este mic. Astfel, in Spania, 62% dintre expati castiga mai pu­tin de 60.000 de dolari pe an, 47% dintre cei care locuiesc in Franta si Tarile de Jos si 45% dintre cei care lo­cuiesc in Ger­ma­nia. Faptul ca Romania si alte tari emer­gente din zona rasariteana a Europei nu figureaza in raportul HSBC releva cat de cautata este tara noastra de catre „gu­lerele albe" straine. Totodata, in lipsa ex­patilor bine platiti, pietele de lux autohtone - de imobile, masini, ceasuri, bi­ju­terii pana la concedii scumpe - au mai mult de suferit.

In Bucuresti, criza si „saracirea" ex­patilor au lovit preturile resedintelor cu pretentie. Spre exemplu, in Dorobanti, proprietarii de imobile rezidentiale au pierdut peste 50% din valoarea proprietatilor de acum doi ani, cand pretul ce­rut era de aproape 3.000 euro/mp. Unii expati, intre timp plecati pe alte me­leaguri, incearca, dar fara prea mult suc­ces, sa-si vanda proprietatile detinute. Cel mai recent exemplu este al omului de afaceri Eric Kish, fost vicepresedinte in cadrul Rompetrol, care vinde vila de 2.300 mp detinuta in Paradisul Verde din Corbeanca pentru suma de 6,5 mi­lioane de euro. De altfel, de la inceputul anului, mai multe resedinte de prestigiu au fost scoase la vanzare pentru sume care depasesc 6 milioane de euro, ma­joritatea fiind amplasate in zonele Ro­mana-Universitatii. Chiriile practicate pe segmentul rezidential de lux reflecta aceeasi stare de lucruri. O mare parte dintre proprietatile de lux listate la van­zare sunt afisate si pe piata de inchiriere, dar si aici, in ultimii doi ani, chiriile s-au ieftinit cu 40% pana la 60%.

Destinatie codasa

Climatul economic nesigur de anul trecut a avut un efect mai mare asupra expatilor din Marea Bri­tanie, Franta sau Spania comparativ cu alte tari.

Doua treimi (67%) din „gulerele albe" straine care muncesc in Marea Britanie cred ca situatia din aceasta tara s-a deteriorat. La nivel mondial, doar 47% dintre expati au declarat acelasi lucru. Aproape jumatate (46%) dintre expatii care locuiesc in Marea Britanie lucreaza in sectorul financiar, care a inregistrat cea mai mare instabilitate cu efect vizibil asupra perspectivelor de cariera. In Franta, 47% din expati castiga mai putin de 60.000 de dolari pe an (in comparatie cu media globala de 26%), o treime (33%) dintre acestia fiind pensionari, iar aproa­pe jumatate (48%) au varsta de peste 55 de ani. In pofida problemelor economice si din cauza numarului mare de pen­sionari, 90% dintre expatii fran­cezi s-au aratat neinteresati de posibilitatea ple­carii inapoi, in tara de origine. Aceeasi situatie si in Spania, unde 83% dintre expati nu vor pleca din tara in pofida inrautatirii situatiei economice perso­nale. Si desi pensionarii reprezinta cel mai numeros grup de expati in pen­insula Iberica, la capitolul posesie de bunuri de lux, strainii din Spania stau mai bine comparativ cu expatii din alte tari europene. Astfel, majoritatea celor care s-au mutat in Spania au in pro­prietate case mai mari sau mai frumoase dotate, de regula, cu piscina.

Definirea produselor de lux de care beneficiaza un expat (bunuri detinute in tara gazda)

* Locuieste intr-un imobil mai frumos sau mai mare
* Are personal compus din servitor/servitori, bona
* Detine mai mult de o proprietate
* Detine o masina mai buna sau mai multe
* Detine o barca sau iaht
* Beneficiaza de concedii de lux
* Beneficiaza de asistenta medicala mai buna
* Locuinta sa este dotata cu piscina

Sursa

19 October 2010