Executivul a lasat o „poarta" deschisa si bancilor neinscrise pana acum in program.

19657-home-loans.jpgIn prima luna de la lansare, in pro­gramul „Prima casa 4" au intrat sapte banci: BCR, BRD, CEC Bank, Millennium, Alpha, Piraeus si Banca Transilvania. In total, institutiile de credit insumeaza un plafon pentru imprumuturi de 1,189 miliarde de euro. De altfel, interesul romanilor pentru acest program pare ridicat, 45% din parti­cipantii la un sondaj intentionand sa-si achizitioneze locuinta prin credit „Prima casa".

„Prima casa 4" a mai castigat un par­te­ner la finalul saptamanii trecute, prin intrarea in programul guver­na­mental a Bancii Transilvania, care are la dispozitie un plafon de 25 de milioane de euro pen­tru creditare. Institutia va finanta achi­­zitionarea de locuinte finalizate sau in constructie, precum si imobile care ur­mea­za sa fie construite. BT a fost parte, de asemenea, si in pri­mele trei etape ale programului „Prima casa", in cadrul ca­rora a acordat peste 1.350 de credite, to­talizand aproxi­ma­tiv 53 de milioane de euro. Pana acum au fost solicitate mai ales imprumuturile pe termen lung, pe perioa­de cuprinse intre 20 si 30 de ani. Valoarea medie a unui imprumut de la Banca Transilvania - prin programele „Prima casa" 1, 2 si 3 - a fost de aproxi­ma­tiv 40.000 de euro.

Conditiile de acordare a impru­mu­tu­rilor „Prima casa 4" prin BT sunt similare celor din cadrul programelor precedente. Finantarile sunt acordate atat in lei, la dobanda de 5,49% pe an (ROBOR 3M), la care se adauga comisionul de gestiune de 0,2% pe luna, cat si in euro, la o dobanda de 5,54% pe an (EURIBOR 3M + 4 pp).

„Pentru Banca Transilvania, aderarea la programul «Prima casa 4» inseamna continuarea implicarii sale in cresterea ritmului creditarii in Romania si, in acelasi timp, un sprijin pentru cat mai multi dintre clientii sai, pentru a-si cumpara sau construi prima lor casa", au explicat reprezentantii institutiei de credit.

Fondul National de Garantare a Creditelor IMM a mai semnat contracte cu alte sase banci: BCR, BRD, CEC Bank, Millenium, Alpha Bank si Piraeus Bank.

Conditiile reglementate

Programul „Prima casa 4" se adre­seaza oricarei persoane fizice care nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio lo­cuinta, sau care detine cel mult o unitate locativa, dobandita prin orice alt mod decat prin program, in suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati.

In cadrul programului se pot achi­zitiona locuinte finalizate/nefi­na­lizate, aflate in diverse faze de construc­tie, destinate achizitionarii dupa fi­na­lizare, sau locuinte noi, destinate achizitionarii dupa finalizare, construite in baza autorizatiilor de construire eliberate dupa 22 februarie 2010. De asemenea, se pot construi locuinte de catre bene­ficiari individuali, in baza unei au­to­rizatii de construire eliberata dupa aceeasi data.

Guvernul a anuntat ca, potrivit actului normativ, in limita plafonului alocat si utilizat, finantatorii eligibili din cadrul programului pot sa transfere portofoliul de credite catre alti finan­tatori care indeplinesc criteriile de eli­gibi­litate, cu conditia notificarii cesiunii catre beneficiar si fara a afecta drepturile si obligatiile beneficiarilor din contrac­tele in curs de derulare.

De asemenea, o banca neinscrisa ini­t­ial in program poate sa devina eligibila daca preia portofoliul de garantii acordat de un finantator eligibil in cadrul programului, cu conditia transmiterii catre Fondul National de Garantare a Creditelor IMM si Ministerul Finantelor a unui angajament privind respectarea nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor acordate.

Programul guvernamental „Prima casa" a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maximum 60.000 de euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 de euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute si de cate 75.000 de euro pentru case noi cum­pa­rate de persoane organizate in asociatii.

Interes pentru 45% din romani

Persoanele interesate de cum­pararea unei locuinte cauta mai ales apartamente cu doua camere cons­truite dupa anul 1977, in zone semi­centrale, si pe care sa le achizitioneze prin programul „Prima casa", potrivit unui studiu al BCR. Astfel, peste 45% din persoanele chestionate au indicat ca vor sa achizitioneze o proprietate prin programul „Prima casa", in timp ce doar 22,64% vor sa cumpere doar prin surse proprii. La nivel de Bucuresti, 41,51% din clienti s-au aratat interesati de „Prima casa", iar 20,76% sa cum­pere prin surse proprii. In ceea ce pri­veste avansul pe care cumparatorii sunt dispusi sa-l asigure, 47,5% au indicat un procent de 5%-10% la nivelul Romaniei, in timp ce in Bucuresti pierderea este de 42,86%.


Sursa

11 July 2011