Sanse mici pentru tineri să primească locuinţe de la primării



Adevarul - 07.07.2006
 

Mii de tineri bucureşteni se află pe listele de aşteptare pentru a primi o casă din partea primăriilor, fie ea şi cu chirie. Mulţi dintre ei şi-au pierdut deja speranţa şi încep să îşi construiască viaţa de cuplu în casa sau apartamentul de două sau trei camere, în care mai  locuiesc şi părinţii, şi unul sau doi fraţi.

Primăriile de sector nu au bani să investească în construirea de locuinţe, considerând prioritare alte proiecte, iar Primăria Capitalei nu mai are nicio treabă cu acest subiect din 2003, de când s-a desfiinţat Serviciul de Spaţiu Locativ.

Oricine se adresează Primăriei Capitalei cerând casă primeşte acelaşi răspuns: "De locuinţe se ocupă primăriile de sector. Intraţi pe site-urile lor sau intraţi pe site-ul www.anl.ro". Ajuns la primăria de sector, tânărul află că trebuie să aibă domiciliul în sectorul respectiv. şi că trebuie să umple un dosar cu hârtii. Una dintre condiţiile esenţiale este că locuinţele pentru tineri sunt date spre închiriere persoanelor care nu depăşesc vârsta de 35 de ani. Aşa spune legea.

O altă condiţie este că aceştia trebuie să aibă o situaţie socială precară, şi banii pe care îi au să nu le permită să închirieze o locuinţă la preţul pieţei. În Bucureşti sunt sectoare în care nu s-a mai construit de ceva timp. Spre exemplu, în sectorul 1 şi în sectorul 5 nu s-au mai construit locuinţe pentru tineri, chiar dacă acest "deziderat" se afla pe lista promisiunilor electorale. Erau ceva speranţe pentru ANL Henri Coandă în sectorul 1, stopate pentru moment de apariţia cererilor de revendicare asupra terenului.

"Eu cred că cei care au depus revendicări nu au teren acolo, pentru că eu am dat autorizaţiile în regulă. E problema ANL şi a justiţiei să rezolve situaţia", ne-a declarat primarul Andrei Chiliman. În sectorul 3 sunt 6.000 de cereri de locuinţe. "Vom avea 350 de apartamente pentru tineri şi persoanele evacuate, în trei locaţii: pe Splaiul Unirii - Mihai Bravu, Aleea Cioplea şi Calea Dudeşti", a declarat Liviu Negoiţă.

Eforturi face şi primarul sectorului 2, Neculai Onţanu. În complexul din curtea Spitalului Colentina sunt în finalizare lucrările pentru 140 de unităţi locative - 70 de garsoniere şi 70 de apartamente cu două camere, destinate închirierii pentru tineri. În zona Maior Băcilă - Colentina se vor construi, în acelaşi scop, 332 de garsoniere şi apartamente cu două camere. La Planorama vor fi 1.104 apartamente.

Alte 200 de apartamente - în strada Luigi Galvani. Cel mai bine pare să se descurce sectorul 6. În prezent, 427 de solicitări de locuinţe pentru tineri sunt în baza de date a primăriei. În cartierul Brâncuşi au fost date în folosinţă 1.120 de locuinţe: 710 garsoniere, 312 apartamente de 2 camere, 98 apartamente de 3 camere. Primii chiriaşi s-au mutat la sfârşitul anului 2005. Primarul de la 4, Adrian Inimăriu, este pesimist: primăria nu va reuşi să acopere cele 2.300 de cereri chiar dacă s-a reuşit finalizarea primului bloc din cartierul Tonitza.

Citeste articolul integral in Adevarul


Calin Radu, Georgiana Baciu
Adevarul

 

7 July 2006