Aparentul echilibru economic la care s-a ajuns se desfășoara sub permanenta amenințare a unui nou val de recesiune. Nume grele ale economiei mondiale lansează periodic avertismente care proiectează un viitor sumbru la nivel planetar, iar argumentele lor sunt greu de combătut. Scenariile sunt similare, cu toții anticipând o prăbușire a marilor puteri și iminenta nevoie de a schimba un sistem financiar defectuos, care are ca unic scop să îi îmbogățească doar pe cei mai bogați. Totodată, o recădere economică va fi mult mai dură decât ce am resimțit în anul 2008, asigură ei.

37335-colaps_economic.jpgSistemul monetar în care funcționează întreaga lume, și care funcționează cu metastaze încă de la începutul anului 1970, se apropie de dezintegrare. Aceasta este previziunea lui David Stockman, unul dintre cei mai mari economiști ai lumii. Urmează scăderi masive de prețuri și profituri, și vom asista la un profund val deflaționist la scară planetară.

Vom asista va o criză economică mult mai dură decât cea din anul 2008, care va pune capăt alcătuirii sistemului financiar, așa cum îl știm. Suntem în faza terminală a unui sistem monetar care nu este viabil, stabil sau sustenabil", explică David Stockman.

Stabilitatea economică de acum este firavă, și a fost construită pe un fond care generează de viitoare probleme

Stabilitatea economică de care părem să ne apropiem acum este nu doar firavă, dar și generatoare de probleme, pe termen mediu sau lung. Ea a fost construită din acțiuni care conduc la dezechilibre viitoare, precum injecții de lichiditate ale băncilor centrale, care au avut rolul de a aduce dinamică economiei financiare. Acest avans nu a fost susținut însă de economia reală. Nu s-a stimulat producția, nu s-au creat locuri de muncă, datoria publică a continuat să crească, iar efectele acestor mișcări se vor răsfrânge asupra economiei mondiale chiar și până la sfârșitul acestui an.

„Datoria întregii lumi a atins pragul îngrijorător de 200.000 de miliarde de dolari, la sfârșitul anului trecut, deci 286% din PIB-ul mondial, în creștere cu 57.000 de miliarde de dolari. Reducerea îndatorării este imperios necesară, dar acest lucru necesită operațiuni consistente, greu de pus în practică. Pe termen scurt, datoria publică va continua să urmeze un trend crescător în numeroase țări. Marile puteri ale lumii preferă să se îndatoreze și mai mult, în loc să reducă datoriile, deci pe termen scurt, perspectivele sunt pesimiste”, se arată într-un raport al companiei de consultanță McKinsey.

Există o listă de țări predispuse la șocuri economice mari. România este la mijloc, pe axa de risc

Există o listă de țări predispuse la șocuri economice mai mari, la fel cum a fost în 2008. Printre ele se numără SUA, Marea Britanie, Irlanda sau Spania. Similar, există țări cu economii mai puternice, precum Germania, Italia sau Franța, care au fost în mod istoric preocupate cu reducerea datoriei publice și prudența în consum. România este situată la mijloc, pe axa de risc, dar economiștii recomandă precauție și în cazul nostru.

În România, îngrijorătoare este rata creditelor neperformante, care continuă să crească. Tocmai de aceea, majoritatea bacherilor români se concentrează pe portofoliile de credite, precum și pe disponibilitatea de capital. În perioada pe care o traversăm, nu putem aplica strategiile clasice. Acestea nu sutn sănătoase într-o etapă post-criză, și nu pot aduce creștere băncilor românești. Sunt necesare strategii de vânzări și de afaceri, precum și reorganizarea echipelor, în așa fel încât acestea să fie bine adaptate noilor realități economice”, se arată într-un raport Pwc România.

În acest moment, economia mondială este catalogată drept irațional de exuberantă, iar tranzacționarea acțiunilor la bursă la un nivel record pare lipsită de sens. Strategia băncilor centrale de a pompa bani la nivel mondial conduce la noi bule speculative și investiții vizând lovituri uriașe, de moment, nu susținute pe termen lung. iar dacă momentul precis în care se vor întâmpla toate aceste lucruri este greu de prezis, faptul că ne îndreptăm în această direcție, este o certitudine, explică specialiștii citați.

CITEȘTE ȘI:

15 June 2015