Saga clădirii Cathedral Plaza din Bucureşti continuă după ce cele două părţi implicate, dezvoltatorul şi Arhiepiscopia Romano Catolică văd diferit o decizie a instanţei judecătoreşti. Arhiepiscopia spune că Curtea de Apel Suceava a confirmat decizia de sistare a lucrărilor Cathedral Plaza, în timp ce dezvoltatorul afirmă că decizia instanţei nu înseamnă nimic, întrucât clădirea a fost deja intabulată, iar chiriaşii încep să se mute.

19674-cathedralplaza3-sm.jpgCurtea de Apel Suceava a respins, luni, contestaţia în anulare formulată de Millenium Building în procesul cu Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucuresti (ARCB), astfel că rămâne în vigoare decizia prin care a fost sistată construcţia Cathedral Plaza, transmite corespondentul MEDIAFAX. Astfel, Curtea de Apel Suceava menţine decizia Tribunalului Dâmboviţa, care sistase construcţia Cathedral Plaza întrucât lipseau autorizaţiile legale.

Decizia Tribunalului Dâmboviţa fusese contestată la Curtea de Apel din Ploieşti, care a hotărât în favoarea dezvoltatorilor imobiliari, iar apoi ARCB şi Primăria Capitalei au formulat o cerere de revizuire care a fost admisă de Curtea de Apel Suceava.

Faţă de această decizie a Curţii de Apel Suceava, Millenium Builiding a formulat o contestaţie în anulare. Curtea de Apel Suceava s-a pronunţat, luni, faţă de această contestaţie în anulare, care a fost respinsă ca nefondată, iar în aceste condiţii rămâne în vigoare decizia anterioară a Curţii de Apel Suceava.

În 3 noiembrie 2010, Curtea de Apel Suceava a admis cererea Primăriei Capitalei şi a Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti (ARCB) de revizuire a cazului privind validarea autorizaţiei de construcţiei a clădirii Cathedral Plaza.

Astfel, prin decizia nr. 1989 din 3 noiembrie a Curţii de Apel Suceava a fost schimbată în totalitate sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti, anulându-se astfel autorizaţia de construcţie la clădirea "Cathedral Plaza".

Reprezentanţii Millennium Building Development au contestat sentinţa Curţii de Apel Suceava privind revizuirea cazului Cathedral Plaza, anunţând că intenţionează să recupereze în instanţă daunele de peste 22 de milioane de euro. Contestaţia a fost depusă la intanţă în 15 noiembrie 2010.

Millennium Building Development a calificat decizia Curţii de Apel Suceava privind revizuirea cazului Cathedral Plaza drept tardivă şi fără efecte directe asupra proiectului imobiliar, clădirea fiind deja finalizată la acea dată.

În 25 noiembrie, Curtea de Apel Suceava a respins ca nefondată cererea Millennium Building Development SRL (MBD) de suspendare provizorie a executării deciziei din 3 noiembrie, când a admis revizuirea cauzei în dosarul Cathedral Plaza.

Dosarul de revizuire în cazul "Cathedral Plaza" a ajuns la Curtea de Apel Suceava după ce instanţa supremă a admis, în 11 februarie 2010, cererea ARCB de strămutare a cauzei aflate pe rolul Curţii de Apel Ploieşti.

Prin cererea de revizuire, ARCB solicita retractarea Deciziei 1025/2009 pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti şi rejudecarea recursului prin care autorizaţia de construire pentru clădirea "Cathedral Plaza" a fost declarată ca fiind legală.

În 25 iunie 2009, Curtea de Apel Ploieşti dăduse câştig de cauză firmei Millenium Building Development, constructorul clădirii de birouri Cathedral Plaza situate în imediata vecinătate a catedralei Sfântul Iosif din Capitală, reprezentanţii companiei solicitând Arhiepiscopiei să-şi asume rezultatul propriului demers.

Curtea de Apel Ploieşti a admis atunci recursurile declarate de primarul sectorului 1 din Capitală şi firma Millennium Building Development împotriva deciziei Tribunalului Dâmboviţa, care anulase autorizaţia de construcţie a complexului de birouri "Cathedral Plaza". După decizia Curţii de Apel, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a făcut o cerere de revizuire la instanţa din Ploieşti.

În luna septembrie 2009, reprezentanţii Millennium Building Development precizau că Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a creat companiei prejudicii de aproximativ 20 de milioane de euro.

Millennium Building Development SRL şi primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, au înaintat Curţii de Apel Suceava mai multe acţiuni privind construcţia "Cathedral Plaza".

În 6 mai 2011, Curtea de Apel Suceava a respins o cerere de revizuire formulată de Millenium Building în procesul cu ARCB, astfel că a rămas în vigoare decizia prin care a fost sistată construcţia Cathedral Plaza. Curtea de Apel Suceava a menţinut decizia Tribunalului Dâmboviţa, care sistase construcţia Cathedral Plaza întrucât lipseau autorizaţiile legale.

Răspunsul dezvoltatorului

Decizia Curţii de Apel Suceava în privinţa Cathedral Plaza, ridicată în apropierea Catedralei Sfântul Iosif din Capitală, este "tardivă" întrucât imobilul a fost deja vândut şi chiar parţial închiriat de noul proprietar, clienţii începând deja să se mute, spun reprezentanţii Willbrook International.

"Clădirea a fost deja intabulată, astfel că decizia Curţii de Apel Suceava este, pentru noi, tardivă. Clădirea a fost deja intabulată, astfel că pentru noi acest proces nu a prezentat interes. A fost, probabil, mai degrabă o ambiţie a Arhiepiscopiei, pe noi nu ne-a interesat acest proces din moment ce imobilul a fost intabulat, primindu-şi, practic, certificatul de naştere", a declarat, luni seară, pentru MEDIAFAX, Daiana Voicu, director al dezvoltatorului imobiliar Willbrook International.

Daiana Voicu a afirmat că imobilul de birouri a fost deja vândut unui fond de investiţii britanic. La rândul lui, noul proprietar l-a închiriat deja, parţial.

"Clienţii au început deja pregătirile pentru mutare. Imobilul este gata, este racordat la utilităţi, se fac ultimele finisaje şi urmează cât de curând să fie inaugurat. Noi nu dorim să luăm în considerare această decizie judecătorească, pentru noi fiind, după cum v-am spus, tardivă", a conchis Daiana Voicu.


Sursa

12 iulie 2011