•    În luna martie 2011, faţă de luna precedentă, numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate  şi greutatea lor în carcasă au crescut la toate speciile.
•    În comparaţie cu aceeaşi lună a anului 2010, numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut la porcine, ovine şi caprine şi păsări, iar la bovine au crescut.

Martie 2011 comparativ cu februarie 2011

18081-dfinkb4.jpgNumărul total de bovine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 7,2%, respectiv cu 1,2%. În unităţile industriale specializate numărul de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 12,5%, respectiv cu 19,6%. În luna martie 2011, ponderea bovinelor sacrificate în unităţile industriale specializate a reprezentat 10,1% din totalul sacrificărilor de bovine.
 
Unităţi industriale specializate = operatorii economici  care au activitatea principală sau secundară producţia şi conservarea  cărnii  (CAEN Rev.2, 1011 şi 1012).

Numărul total de porcine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 10,7%, respectiv cu 14,2%. În luna martie 2011, sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate reprezentau 71,3% din totalul porcinelor sacrificate. Numărul de porcine sacrificate în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 0,8%, respectiv cu 1,1%. 

Numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă a acestora au crescut de 3,2 ori, respectiv de 2,5 ori. Tăierile în unităţile industriale specializate, care deţin o pondere de    3,3% din totalul sacrificărilor de ovine şi caprine, au crescut atât numeric cât şi la greutatea în carcasă, de 5,5 ori, respectiv de 2,8 ori.

Numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 9,1%, respectiv 12,5%. În unităţile industriale specializate s-a realizat 90,0% din totalul tăierilor de păsări. Sacrificările în acest tip de unităţi au crescut atât la numărul de păsări sacrificate cât şi la greutatea lor în carcasă cu 24,9%, respectiv cu 22,0%.

Martie 2011 comparativ cu martie 2010

Numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 50,8%, respectiv cu 35,4%. Sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 10,0%, respectiv cu 12,7%.
   
Numărul total de porcine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 3,7%, respectiv cu 3,2%. Sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 11,6%, respectiv cu 12,5%.

Numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut de 3,5 ori, respectiv de 2,9 ori. Tăierile în unităţile industriale specializate au scăzut de 7,4 ori la numărul de capete sacrificate şi de 6,6 ori la greutatea în carcasă.

Numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 9,0%, respectiv cu 21,2%. În unităţile industriale specializate s-au înregistrat scăderi atât la numărul păsărilor sacrificate cât şi la greutatea în carcasă a acestora cu 5,8%, respectiv cu 13,2%.

În lunile analizate greutatea medie în carcasă la principalele specii de animale şi păsări, prezintă uşoare oscilaţii.

În perioada martie 2010 - martie 2011, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă a animalelor sacrificate s au înregistrat în luna decembrie la porcine şi în luna aprilie la ovine şi caprine, când au loc sacrificările tradiţionale ocazionate de sărbătorile de Crăciun şi Paşte.

Precizări metodologice

1. Informaţiile lunare privind sacrificările totale de animale şi păsări sunt obţinute prin însumarea datelor provenite din două surse:

    - cercetarea statistică lunară pentru unităţile industriale specializate (abatoare), care furnizează date privind producţia de carne de animale şi păsări (numărul de capete sacrificate, greutatea în viu şi greutatea în carcasă a acestora), în conformitate cu Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1165/2008/CE privind statisticile referitoare la efectivele de animale şi la carne, publicat în JOL nr. 321 din 1.12.2008. Cercetarea statistică este de tip exhaustiv (datele se colectează de la circa 250 de operatori economici), şi se adresează tuturor întreprinderilor din întreaga ţară care au activitate principală sau secundară „Producţia şi conservarea cărnii”, clasa 1011 şi „Prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre” clasa 1012 conform clasificării CAEN Rev.2.;

    - estimări ale sacrificărilor din afara abatoarelor (numărul de animale sacrificate şi greutatea în viu a acestora; pentru obţinerea greutăţii în carcasă s-a folosit un coeficient mediu de la abatoare), realizate de specialiştii direcţiilor agricole judeţene ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Specialiştii sunt repartizaţi în cadrul judeţului pe comune (sau pe grup de 3-4 comune); aceştia colectează datele din registrele agricole comunale, le compară cu informaţiile deţinute de structurile sanitar veterinare locale şi cu alte informaţii cunoscute din gospodăriile populaţiei.

2. Concepte şi definiţii

Termenul de „carcasă”
a) La bovine, greutatea în carcasă înseamnă corpul întreg al unui animal sacrificat după îndepărtarea pielii, sângelui şi organelor interne, fără cap, uger, coadă, grăsimi renale şi picioare (separate la nivelul articulaţiilor metacarpiene şi metatarsiene).
b) La porcine, greutatea în carcasă înseamnă corpul animalului sacrificat, întreg sau împărţit în jumătăţi egale de-a lungul şirei spinării, după sângerare, fără organe interne,  păr, copite, limbă, osânză şi diafragmă.
c) La ovine, greutatea în carcasă înseamnă corpul animalului sacrificat, după sângerare şi îndepărtarea pielii, fără organe interne, fără cap şi picioare (separate la nivelul articulaţiilor metacarpiene şi metatarsiene). Rinichii şi grăsimea renală sunt incluse în carcasă.
d) La păsări, greutatea în carcasă înseamnă pasărea sacrificată, după sângerare, fară fulgi, puf şi organe interne (intestine, ficat, pipotă) şi fără cap, gât şi gheare.

Greutatea medie în carcasă: reprezintă raportul dintre greutatea în carcasă şi numărul de animale sacrificate, pe specii.

Informaţii suplimentare  se pot obţine din publicaţia statistică Buletin Statistic Lunar, termen de apariţie 6 mai 2011

Următorul comunicat de presă va apărea marţi, 7 iunie 2011

9 May 2011