Sa inchiriati bine!




Saptamana Financiara - 06.09.2006
 

inchiriereCu putine exceptii, apartamentul de bloc reprezinta, in actuala conjunctura de preturi, solutia cea mai ieftina. SFin a realizat o analiza comparativa a preturilor de pe piata chiriilor si a costului creditelor ipotecare.

Concluziile sunt surprinzatoare si, probabil, o sa dea de gandit tuturor celor care au in plan sa cumpere o locuinta.
Teoretic, garsoniera este destinata fie tinerilor aflati la inceput de drum social (studenti, tineri casatoriti), fie membrilor acelor categorii sociale defavorizate, cu venituri mici. Din pacate, piata garsonierelor din Bucuresti ne arata ca acest tip de locuinte devine, de la an la an, tot mai putin accesibil.

Analizand tabelul prezentat, se poate usor vedea ca o garsoniera de cartier poate fi inchiriata convenabil la un pret care nu depaseste 215 euro/luna. De altfel, pentru o garsoniera situata in cartiere periferice, costul lunar al unui credit ipotecar pentru cumpararea unei garsoniere variaza intre 215 si 290 euro/luna.

Drumul Taberei sau Pantelimon sunt cartiere pe care e mai bine sa le evitati. Ambele forme de detinere a unei locuinte tip garsoniera aici (cu chirie sau rata bancara) sunt la fel de paguboase. Spre exemplu, cea mai ieftina garsoniera care poate fi gasita pe piata in Drumul Taberei costa 40.000 de euro, iar chiria minima ceruta este de 200 euro. Contravaloarea chiriilor achitate timp de 20 de ani pentru aceasta locuinta reprezinta o suma cu 8.000 de euro peste costul actual al acesteia.

Cumpararea prin credit ipotecar/imobiliar este o solutie si mai scumpa. Pentru locuinta pe care banca plateste astazi 40.000 de euro, imprumutatul o sa achite bancii mai mult de 59.000 euro, rata lunara fiind cu aproximativ 50 de euro peste nivelul chiriei actuale. In comparatie cu chiria, avantajul ratei este stabilitatea (daca este o rata fixa), astfel incat clientul sa fie pus la adapost de situatii precum cele in care proprietarii solicita chirie mai mare, va vor spune ofiterii de credite. Daca insa, asa cum afirma majoritatea analistilor imobiliari, in urmatorii ani pretul locuintelor de pe piata secundara (apartamente vechi) va scadea, nu vedem de ce sa nu se reduca si chiriile.

In afara de cele doua zone mentionate, chiriasii de garsoniera trebuie sa se fereasca si de cartiere precum Unirii, Dacia, Stefan cel Mare sau Vitan Mall, zone extrem de speculate pe piata chiriilor. Cea mai modesta garsoniera (din punctul de vedere al pretului de vanzare) – cu o chirie care depaseste 310 euro/luna in zona Unirii, 240 euro/luna in zona Dacia, 340 euro/luna in Stefan cel Mare sau 215 euro/luna in Vitan Mall - devine mult prea scumpa raportat la ratele ce pot fi platite in cazul apelarii la un imprumut bancar.

Citeste articolul integral in Saptamana Financiara


Oleg Cojocaru
Saptamana Financiara
 

6 September 2006