S-au ieftinit ipotecareleÎn noiembrie, scăderea costurilor pentru un împrumut ipotecar poate aduce o diminuare cu peste 10% a sumei ce trebuie rambursată.

Costul mediu al creditului acordat în lei s-a diminuat în noiembrie comparativ cu octombrie de la 18,02% la 16,76%, scădere care într-un împrumut ipotecar pe 30 de ani se ridică la peste 200.000 de lei, arată un studiu realizat de brokerul de credite IpoteciDirect. În cazul unui împrumut ipotecar de 385.000 de lei (echivalentul a 100.000 de euro) pe o perioadă de 30 de ani, ieftinirea cu 1,26% a costului total conduce la diminuarea sumei de plată la finalul perioadei de creditare cu 230.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro), de la 2.015.000 de lei la 1.785.000 de lei", spun analiştii IpoteciDirect. Ieftinirea creditelor în lei poate fi explicată prin diminuarea nivelului rezervei minime obligatorii pentru depozitele atrase, cu 2 puncte procentuale, de la 20% la 18%, lăsând mai mulţi bani la dispoziţia băncilor pentru acordarea de împrumuturi. Băncile au reacţionat imediat, dobânzile interbancare scăzând de la valorile-record înregistrate la jumătatea lunii octombrie, de peste 50%, până la 13%-14% în prezent.

Creditele în euro, tot scumpe

Costul creditului acordat în valută a continuat să crească şi în noiembrie, la 11,67% de la 11,29%, valoarea înregistrată în octombrie. „Aşadar, a avut loc o creştere cu numai 0,38% în ultima lună, în condiţiile în care eram obişnuiţi să asistăm la creşteri lunare de peste 0,7%", potrivit brokerului de credite. Oficialii BNR recunosc că în lunile octombrie şi noiembrie, ale acestui an, creditarea, atât pentru nevoi personale, cât şi pe segmentul imobiliar, a mers mult mai prost decât în perioada de vară. Scăderea nivelului de credite oferite a fost cauzată de noile norme BNR, care au intrat în vigoare în octombrie. În general, cel care aplică pentru un credit ipotecar este o persoană căsătorită, cu vârsta cuprinsă între 31 şi 50 de ani, cu o perioadă de peste 7 ani vechime în muncă şi cu un salariu de 5.800 de lei. Acesta poate obţine un nivel maxim de îndatorare de 46%.

„Un client care prezintă o situaţie financiară mai puţin favorabilă, adică 4.000 de lei salariul, şi plăteşte rate lunare de 200 de lei, obţine un grad maxim de îndatorare de 40%", spun analiştii IpoteciDirect.

VIZIUNE
 
Dobânzile mari la depozite, greu de acoperit
 
Fostul director general al Băncii Române de Dezvoltare (BRD), Bogdan Baltazar, crede că băncile dau dovadă de iresponsabilitate acum când oferă dobânzi foarte mari la depozite, în condiţiile în care practic nu mai acordă credite. „Mă întreb sincer cum vor plăti dobânzile exagerat de mari la depozite, dacă nu creditează", a declarat el. Baltazar a adăugat că îngheţul de pe piaţa creditelor este rezultatul „unei crize de nervi" pe piaţa bancară. „Eu consider că există o exagerare a gravităţii crizei financiare în România, care agravează situaţia şi mai mult", a mai spus Baltazar. Părerea sa este împărtăşită şi de directorul reţelei corporate de la Unicredit Ţiriac Bank, Gabriel Jeflea. Acesta crede că în piaţă se lucrează mai mult pe percepţii decât pe fundamente economice.

10 December 2008