Încurajaţi de ajutorul de la stat, mii de proprietari de locuinţe şi-au instalat sisteme ecologice de încălzire, în această lună.

Sunt considerate sisteme ecologice de încălzire cele pe bază de panouri solare, peleţi sau pompe de căldură, iar subvenţia de la stat este cuprinsă între 3.000 şi 8.000 lei, în funcţie de tipul acesteia.

Proprietarii de case care îşi montează un sistem pe bază de peleţi primesc 3.000 lei, cei care aleg panourile solare 6.000 lei, iar cei care vor centrale cu pompe de căldură 8.000 lei, acestea fiind de altfel şi cele mai scumpe pe piaţă.

"Programul Casa Verde a început cu dreptul având în vedere că, după numai două săptămâni de la startul acestuia, au fost depuse 3.652 de dosare în valoare de 22 milioane lei", a declarat László Borbély, ministru al Mediului şi Pădurilor. Şi este mult, ţinînd cont că pe tot anul 2010 a fost prevăzut un buget de 110 milioane de lei, pentru acest program de subvenţii.

„Procedura de întocmire a dosarului este extrem de simplă iar cetăţenii îşi pot alege singuri firma cu care să execute lucrările. În momentul finalizării lucrărilor, oamenii vin cu factura, copia după contractul de execuţie, procesul verbal de recepţie a lucrării şi certificatul de garanţie a instalaţiei iar noi le dăm banii în funcţie de tipul de centrală instalată. Atenţie însă, sunt eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare", a completat László Borbély .

Ministrul László Borbély a acordat recent un interviu pe tema programului Casa Verde în cadrul emisiunii Casa Perfectă, de la RFI. În cadrul acestuia a explicat unde trebuie să meargă solicitanţii -la sediul judeţean al Asociaţiei de Protecţia Mediului şi ce documente trebuie să prezinte - copii după cartea de identitate, actul de proprietate al casei şi o adeverinţă de la fisc în care să demonstreze că nu au datorii la stat.


16 July 2010