S-a simplificat procedura de restituire
Libertatea - 11.08.2005
 

Noua Lege a Proprietatii ridica in continuare multe semne de intrebare. Multi cititori vor sa stie cum vor fi despagubiti pentru o proprietate pierduta sau cum vor putea sa beneficieze de actiunile ce vor le primi la Fondul Proprietatea. Va prezentam azi cateva raspunsuri primite la intrebarile puse de dumneavoastra, prin intermediul e-mailului. in saptamanile urmatoare vom reveni si cu alte lamuriri.

Elena Parvu si Elena Machedon: Se mai pot depune notificari in conditiile noilor reglementari legale?

Raspuns: Titlul I din Legea nr. 247/2005 cuprinde modificarile si completarile aduse Legii nr. 10/2001, insa aceste modificari si completari nu largesc domeniul de aplicare a Legii nr. 10/2001 si nici categoria persoanelor indreptatite la restituire. Pe de alta parte, modificarile aduse vizeaza simplificarea procedurilor de restituire si afirmarea principiului prevalentei restituirii in natura a imobilelor notificate. Astfel, noua reglementare nu prevede un nou termen in vederea depunerii de noi notificari de persoanele care nu au depus astfel de notificari pana la 14 februarie 2002, prevazandu-se numai inlaturarea tuturor termenelor de depunere a actelor doveditoare, in sensul ca acestea vor putea fi depuse oricand pana la data solutionarii notificarii.

Sorina N: Am cumparat in 1996 un apartament conform Legii 112/1995 si pe verso-ul cererii de cumparare scrie ca nu exista interdictie de cumparare. Cu toate acestea instanta a considerat ca nu suntem cumparatori de buna credinta si a anulat contractul de vanzare-cumparare. Daca la Instanta superioara va ramane aceeasi hotarare care va fi situatia mea? De unde voi recupera suma platita si ce voi face cu ea?

Raspuns: in privinta restituirii pretului platit de proprietarii de imobile dobandite in temeiul Legii nr. 112/1995 si ale caror acte juridice de instrainare au fost anulate de instantele investite cu asemenea cereri sau s-a constatat nulitatea acestora, exista solutii legislative, regasite in Legea nr. 10/ 2001, republicata. Cererile sau actiunile in justitie privind restituirea pretului actualizat platit de chiriasii ale caror contracte de vanzare-cumparare, incheiate cu eludarea prevederilor Legii nr. 112/1995, au fost desfiintate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, sunt scutite de taxe de timbru, in cuprinsul alin. (3) aratandu-se ca plata sumelor prevazute la alin. (2) se face de Ministerul Finantelor din fondul extrabugetar constituit in temeiul Legii nr. 112/1995.

Sorin Dunareanu: Ce trebuie facut in continuare pentru a beneficia de acele titluri de valoare nominala emise in baza Legii 10/2001?

Raspuns: O data cu intrarea in vigoare a Legii nr. 247/2005 (25 iulie 2005), atributiile Ministe-rului Finantelor Publice cu privire la emiterea de noi titluri de valoare nominala inceteaza. Pot fi insa numai distribuite cele deja emise. Legea nr. 247/2005, prevede ca toata documentatia depusa de persoanele titulare ale dispozitiilor prin care li s-a recunoscut dreptul de a primi titluri de valoare nominala si ale caror cereri nu au fost solutionate pana la data intrarii in vi-goare a legii, vor fi predate pe baza de proces-verbal Secretariatului Comisiei Centrale.
Totodata, noua reglementare prevede ca Secretariatul Comisiei Centrale va proceda centralizarea tuturor dosarelor transmise, dosare in care, in mod legal, cererea de restituire in natura a fost respinsa, si le va trimite evaluatorului desemnat in mod aleatoriu, in vederea intocmirii unui raport de evaluare. in baza acestuia se va emite de Comisia Centrala o decizie reprezentand titlu de despagubire. Ulterior constituirii Fondului si desemnarii societatii de administrare, titlurile de despagubire vor fi comunicate acestei societati si vor fi convertite in actiuni la Fondul Proprietatea.

Catalina Lohan - Libertatea

11 August 2005