Este vestea pe care o anuntau zilele trecute americanii.

Doua dintre statele cele mai lovite de criza economica si de la care practic, se considera ca s-a raspandit in intreaga lume, SUA si Marea Britanie, anunta in ultima vreme fie cresteri ale preturilor pe segment imobiliar, fie oprirea pur si simplu a reculului economic.

S-a oprit recesiunea!Astfel, potrivit unuia dintre cei mai cunoscuti economisti americani, Dennis Gartman, SUA anunta saptamana trecuta ca recesiunea s-a incheiat in luna iulie. Acelasi economist anuntase in toamna lui 2007 intrarea in cea mai mare recesiune de dupa criza din 1930.

Acest lucru  este confirmat chiar de insasi presedintele Barack Obama, care a declarat ca incepe sa se intrevada sfarsitul recesiunii.

Pe de alta parte, regatul britianic, anunta in ultima vreme cresteri ale preturilor la case.

Astfel, preţul mediu al unei locuinţe a crescut cu 1,1% în iulie, ajungând la 159.623 lire sterline. Ba mai mult: în perioada mai-iulie 2009, preţurile au fost cu 0,8% mai mari faţă de intrevalul februarie-aprilie 2009, aceasta fiind prima creştere din octombrie 2007.

Si in Romania avem parte de estimari pozitive:  In urma cu 2 saptamani Mugur Isarescu ne garanta ca a inceput cresterea economica: "Cresterea economica a reinceput, va garantez!". Totusi, va dura o jumatate de an pana cand vor fi adunate si cifrele statistice care sa dovedeasca asta, a precizat guvernatorul BNR, care este optimist fata de economia romaneasca.

Vestile bunele sunt de bun augur, dupa atata pesimism pe piata economica nu pot decat sa insufle speranta, insa ramane de vazut cat sunt si de sustinute .

Cu atat mai mult cu cat,  in timp ce piata europeana da semne ca si-ar reveni, in Romania merge din rru în mai rru. Astfel, în Europa, în cel de-al doilea trimestru al lui 2009, volumele de tranzactionare s-au stabilizat la 11,97 miliarde de euro, cu 2,5% mai mult fata de primul trimestru al acestui an. In aceeasi perioada, in Romania volumul de tranzacţionare a ajuns la doar 12 milioane de euro, cu 98% mai putin fata de trimestrul al doilea al anului trecut. Acesta este cel mai redus nivel trimestrial înregistrat în ultimii 5 ani si reflecta blocajul existent pe piata.    

17 August 2009