Tarifele pentru Revelion au scăzut cu 15% faţă de anul trecut pentru destinaţiile din România şi cu 20-25% pentru cele din străinătate, potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

De asemenea, se estimează şi o scădere de circa 10% a numărului de turişti faţă de sărbătorile din 2008.

"Este posibil ca această scădere să fie mai mică, ţinând cont că într-un an de criză rezervările se vor face în ultimul moment.

Este însă pentru prima oară de când a izbucnit criza când se înregistrează o scădere mai mică, ceea ce constituie o sursă de optimism pentru anul viitor", a declarat purtătorul de cuvânt al ANAT, Traian Bădulescu.

Şi anul acesta staţiunile preferate de turiştii români rămân Poiana Braşov, Predeal, Borşa şi Vatra Dornei. În Poiana Braşov şi în Predeal, un pachet turistic pentru Crăciun, care include trei-patru nopţi de cazare în hoteluri de trei-patru stele, cu toate mesele incluse, costă între 550 şi 900 de lei. Un pachet similar pentru Revelion variază între 1.000 şi 2.500 de lei.

În staţiuni precum Arieşeni, Vatra Dornei şi Borşa, pentru un pachet de trei-patru nopţi de Crăciun se plăteşte între 400 - 600 lei, la trei - patru stele, având toate mesele incluse. De Revelion turiştii vor plăti între 800 - 1.600 lei, pentru acelaşi pachet.

Cei care aleg să-şi petreacă sărbătorile de iarnă pe litoral vor plăti în medie 150 de euro.
Printre cele mai căutate destinaţii externe pentru petrecerea vacanţei de iarnă se numără staţiunile montane din Austria şi Bulgaria.

Ca destinaţii mai noi putem nota Slovenia şi Slovacia.

Reprezentanţii ANAT au declarat că, până în prezent, în topul vânzărilor s-au situat destinaţiile exotice şi pachetele turistice cu preţuri mici şi medii la pensiuni şi hoteluri montane din România, Austria şi Bulgaria.

12 November 2009