S-a ajuns la pragul maxim de preţ pentru apartamente




Adevarul - 29.08.2006
 

Specialiştii spun că ieşenii nu mai vor să plătească bani grei pentru un apartament în care condiţiile de locuit nu sunt dintre cele mai bune.

"Calitatea locuinţelor din Iaşi este inferioară faţă de preţul plătit, ceea ce a dus deja  la un blocaj al preţului", spun brokerii imobiliari. Pe de altă parte, aceştia se aşteaptă să crească preţul la terenuri şi la chirii.

Dacă, în primăvara acestui an, piaţa imobiliară din Iaşi a fost confruntată cu o creştere spectaculoasă a preţului la apartamente, pe timpul verii, situaţia nu a fost tocmai bună pentru proprietari. Cererea scăzută de locuinţe din lunile de vară a dus, implicit, la stagnarea preţului. "În primăvară, proprietarii optimişti că pot face afaceri cu locuinţe au cerut preţuri mari pe apartamente, în ideea că vor fi multe solicitări.

Au fost însă surprinşi de o cerere foarte slabă, care a dus, în general, la menţinerea la pragul din primăvară a preţului la apartamente", a declarat Gelu Savin, senior broker la Compania Imobiliară Vektor. Astfel, dacă în primele luni ale acestui an, un apartament cu două camere se vindea la Iaşi cu preţuri cuprinse între 33.000 şi 40.000 de euro, acum, acelaşi tip de locuinţă este tranzacţionat cu 40.000 de euro.

Pe de altă parte, specialiştii imobiliari explică acest fenomen şi prin numărul mic de solicitări de locuinţe, venite din partea celor care au plecat la muncă în străinătate. Dând ca exemplu vara anului trecut, când venirea căpşunarilor a crescut preţul apartamentelor cu 30%, brokerii imobiliari spun că, în 2006, cei veniţi cu bani s-au orientat mai degrabă spre terenuri, în defavoarea locuinţelor. Analizând evoluţia pieţei imobiliare din Iaşi, brokerii sunt de părere că preţurile la care se vând, în acest moment, apartamentele reprezintă pragul maximal acceptat de ieşeni.

"Oamenii refuză să mai plătească mulţi bani pentru un apartament construit după normele comuniste, în care condiţiile sunt precare. Calitatea locuinţelor este inferioară faţă de preţul solicitat, aşa încât s-a ajuns deja la un blocaj", a precizat Gelu Savin, care avertizează că "situaţia nu se va schimba după 2007, când toată lumea se aşteaptă la o creştere a preţului. După aderare, cei care cred că vor putea face speculaţii cu locuinţe, cumpărându-le acum şi vânzându-le apoi, vor fi dezamăgiţi".

Citeste articolul integral in Adevarul


Mirabela Amarandei
Adevarul
 

29 August 2006