Producătorul de profile metalice Ruukki a semnat o înţelegere cu fondul finlandez CapMan pentru vânzarea diviziei de case „la cheie" contra sumei de 76 mil. euro, ce urmează a fi achitată sub formă de „cash", potrivit unui comunicat publicat pe bursa londoneză.

16116-ruukki_01_101b415c5b.jpgTranzacţia se estimează că va fi încheiată în februarie 2011. Ruukki a analizat în ultima perioadă o serie de structuri alternative de reorganizare a diviziei de procesare a lemnului, inclusiv afacerea de construcţie de locuinţe. În urma evaluărilor, compania a decis că divizia de construcţie de case nu mai face parte din activitatea de bază a Ruukki. Banii rezultaţi din vânzare vor fi folosiţi pentru consolidarea poziţiei de producător de profile metalice.

Fabricile Pohjolan Design-Talo unde se construiesc case prefabricate din panouri de lemn pentru piaţa finlandeză a raportat în primele nouă luni din 2010 venituri de 33,1 mil. euro. Valoarea brută a activelor companiei se ridică la 36,5 mil. euro. Compania avea la sfârşitul anului trecut 154 de angajaţi.

CapMan este un fond de investiţii cu activitate concentrată asupra ţărilor nordice şi Rusia care administrează fonduri cu un capital total de 3,6 mld. euro.

Ruukki are în România o fabrică la Bolintin-Deal, cu o capacitate de producţie pentru panouri termoizolante de 1,8 milioane metri pătraţi pe an, iar pentru structurile metalice de 120.000 de tone pe an. Principalele pieţe de desfacere sunt Bulgaria şi Ungaria, ţări în care sunt vândute 35%, respectiv 22% din produsele fabricate la Bolintin-Deal. Ruukki România mai exportă în Cehia (17%) şi Slovacia (11%). Restul de 15% vizează pieţe ca Rusia, Slovenia, Polonia sau Finlanda.

Fabrica este construită pe un teren de cinci hectare, din care sunt folosite doar trei hectare, existând posibilitatea extinderii producţiei în viitor. Investiţia în construcţia fabricii a fost de 35 mil. euro. Ruukki România are în prezent 230 de angajaţi.


Sursa

21 January 2011