În timp ce portul bulgar la Dunăre se află în plină dezvoltare, omologul său românesc, Giurgiu, pare tot mai aproape de colaps economic din cauza lipsei investiţiilor. Autorităţile locale din Ruse au mizat pe zona istorică a oraşului şi pe infrastructură. Ca urmare, proprietăţile de aici se vând cu preţuri mai mari decât cele din Giurgiu.

Astăzi, fiecare dintre oraşe reprezintă câte un centru economic important, mai ales prin prisma aşăzării geografice si a statutului de porturi dunărene.

Evoluţia lor din ultimii ani a urmat însă traiectorii diferite. Astfel, Ruse a cunoscut o dezvoltare tot mai alertă, în timp ce oraşul de pe malul românesc pare să se afunde în sărăcie şi ignoranţă.

Orăşelul bulgăresc atrage tot mai mulţi pasionaţi de arhitectură, centrul său fiind un adevărat paradis pentru astfel de persoane. Arhitectura în stilurile Neo-Baroc şi Neo-Rococo, cu majoritatea clădirilor construite în secolele al XIX-lea şi al XX-lea, impresionează ochiul privitorului. Străzile, mai ales cele din centru, sunt foarte curate, aerisite, cu multă verdeaţă şi zeci de terase, pub-uri, cafenele şi magazine.

„Această zonă a oraşului reprezintă, de câţiva ani încoace, principala prioritate a autorităţilor locale. Pentru întreţinerea străzilor şi a clădirilor istorice de aici sunt alocate, anual, sume importante", ne povesteşte
Dimitr Rogov, consultant imobiliar.


Sursa

1 June 2010