Ruinele Unirii sunt sufocate de gunoaie
Evenimentul Zilei - 24.01.2006
 

Cladirea vamii unde a fost cazat A.I. Cuza se afla in degradare. Imobilul in care a functionat Comisia Centrala a fost demolat

Ultimele cladiri din Focsani care amintesc de Unirea Principatelor de la 24 ianuarie 1859 sunt aruncate, incet, dar sigur, la cosul de gunoi al istoriei.
Veche de peste 250 de ani, cocheta cladire in care a functionat vama dintre Moldova si Tara Romaneasca a fost de-a lungul vremii han, vama, hotel, sediu de posta si cooperativa mestesugareasca. Azi este abandonata. Alexandru Ioan Cuza, in drumul spre numirea ca domnitor, a fost primit in aceasta cladire.
Imobilul, care face parte din patrimoniul cultural al romanilor, este sufocat astazi de gunoaie, iar prin acoperisul stricat se prelinge ploaia care macina zidaria. Consiliul Judetean, proprietarul cladirii, sustine ca exista un proiect de transformare a ruinei intr-un Muzeu al Unirii, dar se asteapta finantarea.
Doar borna de hotar amplasata in fata cladirii mai arata ca aici a fost pichetul de graniceri si ca focsanenii nu puteau trece ca astazi in partea celalalta a orasului decat prin vama. „Noi nu ducem lipsa de idei pentru valorizarea cladirii, insa Consiliul Judetean e cu fondurile”, declara Horia Dumitrescu, seful Muzeului Vrancei.

Comisia Centrala, la gunoi

Primul parlament unic al celor doua Principate Unite in timpul domniei lui Cuza, cladire istorica in care a functionat Comisia Centrala de la Focsani, imediat dupa Unirea de la 1848, a ajuns o paragina, iar autoritatile au decis demolarea imobilului.
Cu toate ca la aceasta cladire fac referire toate cartile de istorie a romanilor, in toamna anului trecut ruinele au inceput sa fie duse la groapa de gunoi de catre angajatii SCCM, firma care detine terenul cu pricina. Societatea a anuntat autoritatile despre riscul de prabusire, iar imobilul a fost declasat de pe lista celor de patrimoniu.
Potrivit muzeografului Dumitru Hutanu, aici a functionat si tipografia Comisiei Centrale, dupa cum se stie, institutie care se ocupa cu elaborarea legilor de interes comun, supuse apoi aprobarii adunarilor elective de la Bucuresti si Iasi. La sfarsitul secolului insa, aici s-a infiintat arestul comunal.
Dupa desfiintarea acestuia, in cladirea de pe strada Comisia Centrala a functionat pentru putin timp Muzeul Unirii. Astazi nimic nu mai aminteste de importanta istorica a locului. Nici macar o placuta omagiala.

Versuri pe un buton de camasa

Singurele amintiri despre Unirea Mica de la Focsani sunt pastrate in arhivele Muzeului Vrancei, ce poseda documente si cateva obiecte care atesta rolul orasului ca principal centru al miscarii unioniste.
Cu toate acestea, din cauza faptului ca imobilul in care functioneaza muzeul  necesita inca reparatii si amenajari, marturiile vremii nu sunt accesibile publicului larg. Muzeografii pastreaza cu grija si un buton de camasa pe care stau scrise miniatural versurile Horei Unirii. Bijuteria i-a apartinut artizanului Unirii, Mihail Kogalniceanu, iar versurile lui Vasile Alecsandri pot fi citite doar cu lupa.

Basescu joaca hora la Focsani

Indiferent de culoarea politica, autoritatile vrancene si-au dat mana pentru a pregati ca la carte vizita de astazi a presedintelui Traian Basescu la Focsani. Din cauza gerului, si a faptului ca presedintele a anuntat ca nu poate ramane mult timp in oras, manifestarile oficiale s-au redus la numai 30 de minute.
Prefectul judetului Vrancea, Ion Oprea, a declarat ieri ca, din cauza gerului, manifestarile de la Focsani legate de sarbatorirea a 147 de ani de la Unirea Principatelor ar putea avea loc intr-un spatiu inchis, si nu in Piata Unirii, asa cum prevedea proiectul initial.

Intalnirea francmasonilor

La Focsani se va desfasura si simpozionul „Francmasoneria si Unirea Principatelor de la 24 ianuarie 1859”, organizat de Marea Loja Nationala si Institutul de Studii si Cercetari Masonice. Timp de patru ore, francmasonii vor discuta despre rolul organizatiei in actul istoric de la 1859.
Printre francmasonii prezenti la adunare ii amintim pe Eugen Ovidiu Chirovici, marele maestru al Marii Loje Nationale, Dan Berindei, presedinte de onoare al Sectiei de Stiinte Istorice a Academiei Romane, si Alecu Bogdan, fondatorul Institutului de Studii si Cercetari Masonice. Directorul Directiei pentru Cultura, Paraschiv Usturoiu, organizatorul manifestarilor oficiale, sustine ca intalnirea Marii Loje Nationale se va desfasura dupa terminarea programului oficial.


Silvia Vranceanu - Evenimentul Zilei
 

24 January 2006