Presa economică de astăzi scrie despre cel mai mare împrumut de la blocarea creditelor, rezultatele financiare ale companiei Vienna Insurance Group sau topul investiţiilor din anul 2009. Printre alte subiecte, CECCAR organizează seminarul CILEA, iar şapte bănci trebuie să-şi menţină solvabilitatea peste 10%, este de părere Nicolae Cinteză, BNR.

Romstrade sparge gheaţa creditării cu 140 mil. €Romstrade sparge gheaţa creditării cu 140 mil. € de la Credit Suisse. Compania Romstrade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, a încheiat, săptămâna trecută, un contract de credit cu banca elveţiană Credit Suisse, în valoare de 140 mil. euro, pentru a-şi finanţa proiectele pe care le derulează în sectorul de infrastructură.

Acesta este cel mai mare împrumut contractat de o companie românească de la bănci comerciale de când instituţiile de credit au blocat creditarea în economie, în toamna anului trecut. "Returnarea celor 140 mil. euro împrumutate va avea loc în perioada 2011-2013. Negocierile au început undeva în toamna anului trecut, fiind contactate băncile din piaţa locală.

S-au arătat mai multe banci interesate, având în vedere şi valoarea finală a creditului pe care vrem să-l contractăm, respectiv 400 milioane de euro. În condiţiile din toamna trecută era nevoie de o sindicalizare sau ar fi trebuit găsite soluţii particulare ca să ne realizăm obiectivele", a declarat pentru Business Standard Dan Trăsculescu, director general al Romstrade.

Vienna Insurance Group, profit brut de 57 mil. euro. Companiile de asigurări deţinute de austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG) - Omniasig, Omniasig Life, Asirom şi Unita (vândută la sfârşitul anului trecut) - au obţinut un profit brut de 57,5 milioane de euro în 2008, de aproape 13 ori mai mare decât rezultatul din 2007, potrivit datelor publicate de grup.

Cea mai mare parte din acest profit se datorează vânzării Unita, la care Omniasig deţinea 55% din acţiuni, către grupul austriac Uniqa. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, însă surse din piaţă o estimează la cel mult 190 de milioane de euro, scrie Ziarul Financiar.

Terenurile agricole şi pădurile, în topul investiţiilor din 2009. Cele mai multe investiţii înregistrate la nivel naţional, începând cu jumătatea anului 2008 şi până în prezent, au fost înregistrate în sectorul terenurilor agricole şi forestiere, se arată în cel mai recent studiu realizat de către compania de consultanţă şi brokeraj în real estate.

Analiza realizată pentru perioada 2004-2009, evidenţiază că un segment de piaţă foarte puţin exploatat şi într-o foarte mică măsură vizibil a fost cel al tranzacţiilor imobiliare realizate cu terenuri agricole şi forestiere, deşi în ultima perioadă cererile înregistrate pentru aceste tipuri de proprietăţi sunt tot mai numeroase, potrivit Wall Street.

CECCAR organizează seminarul CILEA. Mâine, 3 aprilie 2009, va avea loc seminarul internaţional CILEA cu tema: "Globalizarea: Provocări actuale şi perspective pentru IMM-uri". Seminarul se va desfăşura în data de 3 aprilie 2009, la hotelul Howard Johnson din Bucureşti, cu începere de la ora 09.00. CILEA - Comitetul de Integrare Latină Europa-America - este un organism internaţional al profesiei contabile care îşi propune ca scop al activităţilor sale consolidarea relaţiilor profesioniştilor contabili latini de pe cele două continente şi asigurarea  dialogului între organizaţiile profesionale în contextul globalizării.

Membrii CILEA sunt organizaţii ale profesioniştilor contabili din ţările latino-americane: Argentina, Brazilia, Venezuela, Columbia, Cuba, Bolivia, Costa Rica, Mexic, dar şi din ţările europene: Franţa, Italia, Spania, Portugalia şi România, anunţă Curierul Naţional.

Sursa

2 April 2009