În marile oraşe din ţară, ponderea ratei pentru ,,Prima casă" în salariul mediu, în cazul apartamentelor vechi cu două camere, face ca acest program să fie accesibil doar familiştilor.

Românul mediu se califică la prima casă de două camere doar cu familiaRomânul mediu nu-şi poate lua prima casă singur decât în Bucureşti, şi în acest caz cu indulgenţă din partea băncilor. În marile oraşe din ţară va trebui să aplice pentru un credit împreună cu soţia/soţul.

 Motivul este simplu: băncile acceptă un grad de îndatorare de 50-60%.

Salariile medii din judeţele României nu permit acest lucru, astfel că românul mediu care doreşte să-şi cumpere un apartament cu două camere în capitala judeţului în care locuieşte va avea nevoie de încă un salariu pentru a-şi achiziţiona mult dorita locuinţă.

Am ales apartamentele cu două camere deoarece acestea reprezintă cel mai căutat produs de pe piaţa imobiliară.

Cel mai mare salariu mediu este în Bucureşti, iar locuinţele cu două camere din Capitală nu sunt mai scumpe decât cele din Craiova, Cluj sau din Constanţa. Preţul mediu al unui apartament cu două camere dintr-un cartier al Capitalei este de 50.000 de euro.

Cele mai ieftine apartamente cu două camere sunt în Braşov. În cartiere precum Steagul sau Tractorul, preţul mediu al unei astfel de locuinţe este de 35.000 de euro.

Prin programul „Prima casă", băncile pot cere pentru creditele în euro o dobândă efectivă ce nu poate depăşi cu mai mult de 4% dobânda medie europeană (EURIBOR). În prezent, DAE ar fi de maximum 5,28%.

Avansul minim este de 5%, deci în acest caz se vor plăti 1.750 de euro. Pentru un credit pe 30 de ani de 33.250 de euro s-ar ajunge la o rată de 182 euro/lună, potrivit calculatorului portalului conso.ro.

Sursa

24 June 2009