Deşi par mai atrăgătoare decât anul trecut, preţurile actuale ale locuinţelor sunt în continuare imense prin comparaţie cu posibilităţile financiare ale populaţiei. Mai precis, un român cu venituri medii ar câştiga într-o viaţă de muncă 150.000 de euro, din care poate economisi doar 12%, deci şi-ar permite o casă de maximum 18.000 de euro.

Foto:cotidianul.roO poză făcută, la acestă dată, posibilităţilor financiare ale populaţiei arată că românii cu venituri medii nici n-ar trebui să viseze la o locuinţă. Preţurile caselor sunt atât de mari încât angajatul cu venitul mediu pe economie n-ar reuşi să le achite nici pe jumătate, după 40 de ani de muncă.

La un câştig salarial mediu net pe economie de 1.359 de lei (calculat pe septembrie de INS) şi un curs de 4,3 lei pentru un euro, un român ar câştiga în 40 de ani de muncă circa 150.000 de euro.

Cu banii, ar putea cumpara la ora aceasta un apartament în piaţa Alba Iulia din Bucureşti. Posibilitatea de a lua un asemenea apartament este valabilă însă dacă angajatul nu ar consuma nimic din câştigul lunar. Or, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), rata de economisire în România este de doar 12% din venit. Deci, în mod normal, banii pe care un român cu venituri medii i-ar putea strânge într-o viaţă sunt cam 18.000 de euro.

 

Sursa

18 November 2009