Pe acoperişul unui bloc cu nouă etaje, în Reşiţa, creşte una dintre puţinele grădini suspendate de la noi. Stăpânul: un locatar care a construit-o cărând pământul cu liftul.

A plantat sălcii, plopi, porumb, flori şi legume. Specialiştii în amenajări spun că un metru pătrat de acoperiş verde reduce cu 25% nevoia de răcire a clădirii vara, iar iarna, pierderile de energie sunt mai mici

Ce-o fi cu pădurea aia urcată chiar pe acoperişul blocului?", se întreabă trecătorii, când se plimbă pe Aleea Roman din Reşiţa. Căci de jos, din stradă, pare o ciudăţenie ce se întâmplă acolo, pe acoperiş.

De unde or fi apărut puii ăia de salcie, cum au crescut trandafirii japonezi şi, mai ales, cine o fi nebunul care s-a apucat să planteze porumb la asemenea înălţime?

"Tăticul" grădinii aeriene este pensionarul Anghel Zoicăreanu de 80 de ani. Fostul mecanic de cale ferată, a fost dintotdeauna plin de idei şi acum, la bătrâneţe, are energie cât adolescenţii.

"Totul a început în ziua în care m-am urcat pe acoperiş să-l izolez, căci curgea apă în casă când ploua. L-am reparat cu un carton special şi, ca să nu mi-l calce oamenii care urcau pe bloc şi să mi-l strice la loc, m-am gândit să împrejmuiesc toată suprafaţa cu un gard.

Şi când am terminat gardul, m-am întrebat: ce-ar fi să fac, mai bine, şi o grădină?", ne povesteşte pensionarul. Fiindcă toată viaţa a mers pe bicicletă, îi rămăsese remorca din spate.

Sursa

12 August 2010