Romaniţa Iovan este o femeie independentă. A demonstrat-o încă de la 20 de ani, atunci când a ales să-şi ia viaţa în propriile mâini.

Romanita Iovan"Am stat până la 20 de ani cu părinţii, după care mi-am luat zborul şi am avut o locuinţă de la stat, de la ICRAL, pe care mi-am achiziţionat-o. Acea locuinţă  a fost prima mea locuinţă privată, personală", îşi aminteşte Romaniţa Iovan.

Câţiva ani mai târziu, creatoarea de modă avea să-şi ridice casa visurilor sale.

"Eu mi-am dorit în mod special o casă cu istorie, am vrut să cumpăr o locuinţă cu, să zic aşa, o vechime de cel puţin 50, dacă nu chiar 100 de ani. Aşa mi-am dorit, dar în momentul în care am început căutările, mi-am dat seama că sunt supraevalute ca şi preţ şi că nu îmi permiteam oricum să dau atâţia bani pe o astfel de casă şi atunci am avut norocul să găsesc o mică fâşiuţă, aşa îi spun eu, de teren, aici în zona Primăverii. Ea nu are mai mult de 200 de metri şi am cumpărat acest teren şi mi-am construit eu propria locuinţă după gustul meu, să se potrivească cu zona", povesteşte Romaniţa.

Casa din cel mai select cartier al Capitalei a reprezentat o investiţie majoră pentru creatoarea de modă, care mărturiseşte însă că este foarte mulţumită de alegerea făcută.

"Cu siguranţă că a meritat. Mai ales că în ideea asta ea însăşi are o valoare mult mai mare, pentru că, construind-o în regie proprie, ca să zic aşa, am făcut din start o mare economie, iar în al doilea rând preţurile  locaţiilor din această zonă închisă, cum zic unii specialişti în domeniul real-estate, pentru că nu mai sunt terenuri de vânzare decât foarte puţine, a crescut substanţial în ultimii ani", explică designerul.


Pentru Romaniţa Iovan Cartierul Primăverii este zona ideală. "Este o zonă cu un aer, cât de cât , dacă putem spune în Bucureşti că putem  avea  un  aer curat, având cele două parcuri, parcul Herăstrău şi Parcul Bordei în foarte mare apropiere. Şi în al doilea rând este o zonă foarte liniştită. Pot spune că nu are un trafic foarte intens de maşini şi e foarte important pentru mine şi pentru Albert, să nu fim deranjaţi de zgomote, şi, în al doilea rând, tot pentru el este foarte important să putem să mergem în parcurile cele două din apropiere când dorim şi să ajungem  în 5 minute."

Iar dacă pentru designer vila din Primăverii este perfectă, pentru fiul său, Albert, lucrurile nu stau chiar aşa.

"Am senzaţia că e cam mică pentru Albert. El va creşte şi probabil că vom avea  probleme de spaţiu aici. Mai ales că acum am adus şi sediul firmei în această casă. Eu zic că se potriveşte nemaipomenit o casă de modă în această locaţie. Dar nu cred că este ultima casă. E clar că undeva, cândva, voi mai construi o casă. Că va fi o casă unde să locuim numai noi sau va fi un hotel unde să şi locuim, că va fi o locaţie undeva în afara ţării, nu se ştie. De altfel cochetez cu ideea de a ajunge să avem o locuinţă şi la Monte Carlo", se destăinuie Romaniţa, care recunoaşte însă că parcă mai mult i-ar plăcea să achiziţioneze o proprietate la New York.

"Dacă ar fi să-mi aleg o locaţie undeva, departe acolo ar fi cu singuranţă în New York. Şi nu spun asta numai pentru că îmi place să mă duc la festivalul de modă de acolo şi în ultimele patru ediţii chiar am participat cu colecţii, dar chiar mi-a plăcut oraşul, pentru că este plin de viaţă. Acolo chiar simţi că trăieşti şi tu şi cei din jurul tău, sunt foarte veseli oamenii care trăiesc acolo şi cei care sunt turişti, bineînţeles că n-au cum să nu fie veseli turiştii, dar în special cei care trăiesc acolo se vede veselia şi dorinţa de viaţă", povesteşte creatoarea de modă care are însă dificultăţi în a-şi imagina cum ar arăta casa sa de acolo.

"Este foarte greu de imaginat pentru că, pe de-o parte mi-aş dori mult să stau în Manhatan. Acolo nu poţi să ai o casă, ci mai degrabă un apartament. Pe de altă parte, trăind de ceva vreme într-o casă, ar fi poate destul de complicat să te duci de la o casă la un apartament, dar cred că una peste alta, chiar dacă aş locui la periferia New York- ului  şi mi-aş permite o casă sau aş locui într-un apartament chiar în Manhatan ar fi o experienţă deosebită", crede Romaniţa Iovan.

Deocamdată însă locuinţa din cartierul Primăverii reprezintă casa de vis pentru Romaniţa şi familia ei. Mai ales că aici se află şi câteva lucruri de suflet ale creatoarei de modă.

"Mă gândesc acum la colecţia de păpuşi. Am printre ele două-trei păpuşi care îmi sunt foarte apropiate şi îmi plac într-un mod deosebit. În acelaşi timp am obiecte de artă. Pe tabloul ăsta care întruchipează un manechin am dat foarte mulţi bani şi am dat foarte mulţi bani pentru că mi l-am dorit. Era în casa pictorului, nici măcar nu era într-o expoziţie. Pur şi simplu nu era de vânzare. Atât cât a spus că vrea pe el, atât i-am dat. Deci nici măcar n-am negociat, atât de mult mi-am dorit şi cred că îmi poartă noroc tabloul ăsta. La fel am portret de Bălaşa făcut în '93. Eu am pozat pentru Bălaşa 24 de ore, în şase şedinţe a câte patru ore. Şi a ieşit un portret făcut în '93 superb", spune mândră Romaniţa.

Chiar dacă are un iubit, creatoarea de modă preferă să petreacă cea mai mare parte a timpului în casa sa. Iar explicaţia este simplă. "Aici este Albert. Lui Albert nu cred că i-ar fi incomod să locuiască şi în altă locaţie. Dealtfel de multe ori nu ştiu ce casă vede el pe Bulevardul Primăverii care e în paragină, îmi spune la un moment dat: mama, de ce este casa asta goală? Îi povestesc că probabil că e într-un conflict, că proprietarul se judecă cu chiriaşii, pentru că se întâmplă des lucrul ăsta la noi în ţară. Şi îmi spune el la un moment dat că atunci când o să fie mare, el o va cumpăra şi o va repara şi va locui în ea. Deci probabil că s-ar acomoda în altă parte. Dar cred că aici a fost de la început o casă foarte primitoare pentru Albert şi atunci rămânând la ideea că Albert este cel mai important din viaţa mea, suntem în jurul lui."

Deşi Albert e încă mic, mama lui se gândeşte încă de acum că, la un moment dat, fiul ei va pleca din casa părintească. Nu se ştie însă când va alege să facă acest pas.

"Este greu de imaginat acum, dar dacă a moştenit independenţa mamei, probabil că va sta cu mine până în momentul în care va intra la un liceu şi acel liceu probabil că va fi undeva în străinătate şi va sta la cămin, cred că aşa o să fie", se gândeşte designerul.

Ceea ce puţină lume ştie este faptul că Romaniţa Iovan s-a numărat printre primele persoane care au investit în piaţa imobiliară.

"Eu în '96 începeam să construiesc un imobil de birouri într-o zonă foarte centrală, acolo unde era liber, liber. Deci am fost cred că primul imobil de birouri în zona Pieţei Victoria. A fost iniţial o idee de a-mi face casa de modă, deci întâmplător a ajuns să fie de fapt un imobil de birouri pentru că asta a fost ideea iniţială. Tocmai de aceea nici n-am mai continuat în ideea asta, puteam să dezvolt businessul ăsta şi poate nu era rău, dar tot către modă m-am îndreptat, a fost un business colateral care este foarte important pentru mine, chiar a putut ajuta şi susţine financiar mult activitatea mea în domeniul modei. Dar nu pot să spun că mi-a plăcut mai mult decât ceea ce fac în modă, şi moda rămâne dragostea mea dintâi", precizează creatoarea de modă.

Însă asta nu înseamnă că femeia de afaceri Romaniţa Iovan nu îşi va îndrepta atenţia, la un moment dat, către piaţa imobiliară în calitate de investitor. Sau de designer.

 

25 October 2010