Românii îşi cheltuiesc integral veniturile lună de lună, chiar dacă taie mereu fondurile pentru timp liber şi divertisment, arată un sondaj iVox. Cheltuielile cu întreţinerea şi mâncarea par să fie prea mult pentru mai mult de jumătate dintre români, arată sondajele. Astfel, numărul celor cărora le ajung banii să pună şi de-o parte este mult prea mic.

25250-untitled-1.jpgDoar 10% dintre români consideră că viaţa lor este una bună, din punct de vedere financiar. O jumătate dintre cei intervievaţi consideră că au o situaţie financiară dificilă, iar restul arată că se descurcă. Economiile de pe o lună pe alta par să fie foarte dificil de făcut, în aceste condiţii. Cei mai mulţi dintre români se concentrează să le ajungă banii pentru nevoile de bază, precum locuinţa şi mâncarea. 78% dintre cei care au răspuns sondajului companiei iVox au declarat că sunt foarte atenţi cu cheltuielile şi că tot ce cumpără este raportat la veniturile lor. Momentele în care românii rămân cu bani la sfârşitul lunii sunt rare şi, de cele mai multe ori, aceste sume sunt cheltuite în perioada imediat următoare. Astfel, doar 15% dintre cei intervievaţi pot să facă economii lunare. Dar nici ei nu fac acest lucru fără sacrificii. Mulţi dintre intervievaţi au declarat că, pentru a pune banii de-o parte, taie din fondurile pentru timp liber şi divertisment sau din orice alte cumpărături, în afară de alimente.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 9.935 de persoane şi a urmărit modul în care românii îşi gestionează veniturile.

CITEȘTE ȘI Situaţia economică schimbă clasamentul celor mai scumpe oraşe din lume

 

13 June 2012